Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Inicien les obres de recuperació de les muralles medievals de Valls

ACN Valls – Valls ha iniciat les obres de recuperació de les antigues muralles medievals. El punt per on s’han volgut iniciar els treballs és a la muralla de Sant […]

Agències 06/04/2022

ACN Valls – Valls ha iniciat les obres de recuperació de les antigues muralles medievals. El punt per on s’han volgut iniciar els treballs és a la muralla de Sant Antoni. És un tram d’uns trenta metres de recinte emmurallat del segle XIV, que ja està al descobert, en força bon estat de conservació, i on els operaris porten quinze dies treballant-hi, sobre una gran bastida. Es tracta d’un dels punts de la muralla més elevats i estratègics, a tocar del Portal Nou. També és singular perquè és on s’han descobert les restes més antigues de tota la muralla: un antic portal del segle XIII. L’objectiu és consolidar aquest tram de muralla i fer-hi un passeig enjardinat. El projecte, amb un pressupost de 482.000 euros, quedarà enllestit en un any.

Aquest és el primer d’un seguit d’actuacions que conformen el gran projecte de recuperació de tota la muralla medieval de Valls. S’ha volgut començar pel començament: el tram inicial de la muralla de Sant Antoni. Són trenta metres de recinte emmurallat en una de les principals entrades a la ciutat, un dels pocs trams d’antiga muralla que es pot distingir a simple vista a la capital de l’Alt Camp.

Els treballs inclouen les obres de consolidació d’aquest tram de l’antiga muralla, així com la urbanització del solar, actualment sense ús, que es reconvertirà en una plaça pública enjardinada, accessible a la ciutadania. L’àmbit, d’uns 700 metres quadrats, s’urbanitzarà amb diverses plataformes per salvar el desnivell existent en aquest solar, que tindrà bancs i esglaons, enjardinat i amb arbres.

Pel que fa al parament, es construirà un coronament que reproduirà l’esglaonat que feia la muralla original. Així, l’altura total del tram s’estima que arribarà fins als 15 metres d’alçada. En alguns punts aquest coronament es transformarà també en un banc corregut perquè, des d’un carrer posterior -el del Mur-, el visitant pugui gaudir de vistes sobre el nou espai urbà.