Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Entitats socials i sindicats reclamen més inversió pública i rebutgen uns pressupostos “indecents”

ACN Barcelona – Entitats socials i sindicats del sector de l’educació i de la salut s’han concentrat a les portes del Parlament per reclamar més inversió pública i mostrar el […]

Agències 10/03/2023

ACN Barcelona – Entitats socials i sindicats del sector de l’educació i de la salut s’han concentrat a les portes del Parlament per reclamar més inversió pública i mostrar el seu rebuig a uns pressupostos que consideren “indecents” i que posen els interessos privats “davant les necessitats de la ciutadania”. Els representats dels treballadors han denunciat que, mentre es tiren endavant macroprojectes com el quart cinturó o el Hard Rock, es deixa de banda el pla pilot de la Renda Bàsica Universal. Paral·lelament, diversos manifestants han entrat a l’hemicicle abans de finalitzar el ple del Parlament mostrant pancartes reivindicatives es demanaven contractes estables i més pressupost per l’atenció primària i els centres educatius.

La portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, Anna Alcalá, ha titllat els pressupostos d’“indecents” perquè es “carreguen” la Renda Bàsica Universal: “Quina por hi ha a veure què passa quan la gent se sent més lliure?”, ha afegit. En aquest sentit, ha assenyalat que els comptes no contemplen la reducció de les ràtios ni donen solucions a “cap de les reclamacions” que fa el col·lectiu des de fa “molts anys” com ara les “llargues” llistes d’espera.

Per altra banda, la portaveu nacional del sindicat USTEC, Yolanda Segura, ha lamentat que s’externalitzin els serveis públics i ha reivindicat la necessitat de donar un servei educatiu inclusiu a tot l’alumnat. “Ens falten mans a les aules, ens falten ulls”, ha lamentat. La portaveu ha aprofitat per demanar l’equiparació salarial del professorat d’FP i la reducció de la jornada laboral a les persones majors de 52 anys. En aquest sentit, Segura ha descrit de “vergonyós” que el Govern inverteixi diners en centres concertats per combatre la segregació “quan no és així”.

Finalment, el portaveu de la CGT, Pedro Mercade, ha afegit que el Govern han negociat els pressupostos amb empreses privades en comptes dels sindicats.  A més, ha acusat l’executiu de “vendre fum” i ha amenaçat dient que no pararan de mobilitzar la gent.

Mentre d’estava acabant el ple del Parlament, una quarantena de persones s’han concentrat a l’exterior de la cambra per carregar contra l’aprovació dels comptes. Durant la protesta s’han pogut veure pancartes a favor de la Renda Bàsica Universal i en contra de les retallades. Representants polítiques de la CUP, com Basha Changue o Laia Estrada, els hi han donat suport.