Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

Entitats de l’àmbit de la drogodependència impulsen una campanya per combatre l’estigma de les persones usuàries de drogues

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-Acabar amb l’estigma de “marginal”, “desviat”, “viciós”, “delinqüent” o de “mala mare” associat a les persones usuàries de drogues. Aquest és l’objectiu de la campanya impulsada per la Federació Catalana de Drogodependències (FCD), que pretén combatre l’estigma i la criminalització que viuen aquestes persones a través de la sensibilització als ciutadans de les conseqüències negatives a nivell emocional i psicològic que provoca el rebuig social. La iniciativa, que s’ha treballat amb persones usuàries de drogues, inclou material gràfic amb propostes per acabar amb l’estigma, una guia de treball per a professionals i persones consumidores i un vídeo de sensibilització que fa una crida a la ciutadania a ser “empàtic” i mirar les persones consumidores de drogues “com a persones”, en paraules de la presidenta de l’FDC, Felisa Pérez.

Durant la presentació de la iniciativa, el vocal de l’FDC, Josep Rovira, ha alertat que l’estigmatització i la criminalització de les persones usuàries de drogues sovint els condueix a situacions de major risc i vulnerabilitat. “El consum de drogues acaba sent el trastorn més estigmatitzant que hi ha”, ha advertit Rovira, que ha subratllat que en cap altre trastorn s’atribueix la responsabilitat de les conseqüències a la persona que el viu. “Tenim la voluntat de revertir la lògica”, ha afirmat el vocal de l’FDC, que ha insistit en la necessitat de “modificar els tractes discriminatoris i la criminalització” de les persones consumidores de drogues. Aquest tracte, ha dit Rovira, ve de la mateixa ciutadania, però també de les polítiques que s’apliquen i del tracte dels professionals de la salut envers les persones usuàries de drogues. A més, Rovira ha destacat que, sovint, les persones usuàries de drogues no només pateixen un estigma, sinó una “suma d’estigmes”, que poden venir per la classe social, el fet de ser dona, immigrant o patir algun altre trastorn o problema. És per aquest motiu que ha remarcat la necessitat de promoure un llenguatge inclusiu per acabar amb l’estigma. “És un problema social que viuen unes persones en particular”La presidenta de l’FDC ha justificat que s’hagi impulsat ara la campanya contra l’estigmatització perquè, després de 40 anys, ha dit que són els professionals els que han de promoure que es tracti les persones usuàries de drogues d’una altra manera. “L’estigma ha estat tal que ells s’han volgut amagar i nosaltres els hem ajudat”, ha apuntat Pérez, que ha defensat que es tracta d’un “problema social” que viuen “unes persones en particular”. Pérez ha insistit que el que fa que una persona sigui usuària de drogues és “l’itinerari vital” i els determinants socials i que, per tant, no es tracta d’una elecció personal.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió