Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El PSC demana que la petició de fiscalia per l’1-O “no tingui impacte” en la política catalana: “Cal separar les coses”

ACN Barcelona – La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha demanat que la petició de la fiscalia a Josep Maria Jové, a Lluís Salvadó i a Natàlia Garriga […]

Agències 17/02/2023

ACN Barcelona – La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha demanat que la petició de la fiscalia a Josep Maria Jové, a Lluís Salvadó i a Natàlia Garriga per l’organització del referèndum “no tingui cap impacte” en la política catalana. El ministeri fiscal demana 7 anys de presó a Jové i 6 a Salvadó. “Ens agradaria que es poguessin separar les coses; nosaltres fem la funció legislativa i això no es pot barrejar amb altres processos i instàncies que fan la seva feina”, ha remarcat, i ha recordat que tot just fa unes setmanes el PSC va acordar amb ERC i els comuns els pressupostos per al 2023, pacte del qual estan “satisfets”. En una roda de premsa, Romero ha dit que cal respectar els processos judicials però ha enviat “suport” a Jové i Salvadó.

“Queda molt per al judici i per a una possible sentència; nosaltres respectem les decisions judicials, com no pot ser d’altra manera, i esperarem a veure com avancen els esdeveniments”, ha dit Romero. Per altra banda, també ha demanat respectar la presumpció d’innocència dels tres implicats.

<strong>Reforma de la malversació</strong>

La petició de la fiscalia arriba després del pacte entre ERC i el govern espanyol per reformar el delicte de malversació. Tot i la modificació del Codi Penal, tant a Jové com a Salvadó se’ls demana imputar-los delicte de malversació agreujada. Romero ha desvinculat la reforma penal del procés judicial actual i ha insistit que el govern espanyol “va fer el que tocava”.

En aquesta línia, ha remarcat que calia eliminar la sedició per “homogeneïtzar” el Codi Penal al d’altres països europeus. “A partir d’aquí, no és a les nostres mans el que el poder judicial acabi fent; ERC sabia que el poder judicial és diferent i que actua en funció dels seus criteris i interpretant les lleis”, ha indicat, tot afegit que aquestes són “les regles de la democràcia”.

En qualsevol cas, ha defensat el paper del govern espanyol i ha dit que va ser el PP qui “no va respondre al conflicte per la via política i ho va fer tot per la via judicial”. “Ara s’ha tornat al camí de la política, però si hi ha uns presumptes delictes hauran de tenir el seu procediment judicial, com és normal”, ha explicat.