Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El coreògraf Christian Rizzo porta al Mercat de les Flors “un ritual sobre l’absència i els fantasmes”

ACN Barcelona.-El coreògraf Christian Rizzo reflexiona al muntatge ‘une maison’ sobre l’espai i més en concret sobre què és una casa. Rizzo ha presentat aquest dimecres el muntatge que es […]

Agències 02/10/2019

ACN Barcelona.-El coreògraf Christian Rizzo reflexiona al muntatge ‘une maison’ sobre l’espai i més en concret sobre què és una casa. Rizzo ha presentat aquest dimecres el muntatge que es podrà veure al Mercat de les Flors des d’aquest dijous fins dissabte i que està protagonitzat per 14 ballarins. Rizzo considera que el més important no és la casa com un espai arquitectònic, sinó com “un model d’espai que pot estar poblat i despoblat i un lloc on es treballen conceptes com la memòria”. En definitiva, ha explicat Rizzo, aquesta obra és “una llarga celebració i un ritual sobre l’absència i sobre els fantasmes, i es tracta de celebrar l’absència per poder donar lloc a la perspectiva i també al futur”.

Rizzo ha explicat que ‘une maison’ és un espectacle sobre l’espai i considera que “la casa és el lloc més absolut del que seria l’espai”. El coreògraf creu que quan es parla d’una casa hi ha qui es troba dins d’aquesta i qui està fora i una casa aporta, a la vegada, un aspecte d’intimitat. També volia reflexionar per exemple sobre el terreny en el qual es construeix una casa. Rizzo tenia la intenció de reflectir “el canvi d’estat passant d’una dansa establerta en allò més abstracte que es mou cap a la ficció”. Com ha explicat el Mercat de les Flors, els 14 intèrprets “dibuixen en l’espectacle les seves relacions íntimes i quotidianes, els conflictes i les negociacions que es donen dins d’una casa, el lloc on passa l’escena”. El coreògraf ha remarcat que una especificitat del muntatge és que els 14 ballarins tenen edats molt dispars que van dels 23 anys fins als 61 i això li permet, ha dit, “treballar el concepte d’història i la geografia que els porta a un territori que intenten construir”. Pel que fa l’espai escènic, ha assenyalat que qualsevol obra “és un joc en el qual hi ha una trobada”. A l’escenari hi ha una gran estructura que es van construint poc a poc i acaba convertint-se en “un objecte únic”, com ha afirmat. “L’impacte visual de l’estructura és molt important perquè és una escultura que determina moltes coses atès que ella mateixa en si és coreogràfica perquè té moviment”, ha afegit. En aquest context, ha apuntat, “la llum és essencial dins de l’escenografia”. ‘une maison’ és el nou treball coproduït pel Mercat de les Flors juntament amb altres centres culturals internacionals dirigit pel coreògraf francès.Àngels Margarit Per la seva part, Àngels Margarit, de Mercat de les Flors, ha explicat que Rizzo és un dels coreògrafs que no va començar des de la dansa, sinó que té una trajectòria “interessant i curiosa”. Maragarit ha apuntat que en les seves peces hi és present el seu univers “d’artista plàstic, d’algú que pertany a una generació del rock, la moda i el vestuari”. Després de treballar amb nombrosos coreògrafs, Christian Rizzo va fundar la seva companyia, l’association fragile, el 1996, amb la qual ha creat més de 30 peces. Des de 2015 dirigeix el Centre Coreogràfic de Montpellier, que proposa una visió transversal de la creació, la formació, l’educació artística i l’obertura als públics.