Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Congrés obre la porta aquest dijous la reforma per limitar els poders del CGPJ quan té el mandat caducat

ACN Madrid.-Dos anys després que expirés el mandat dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el Congrés dels Diputats celebrarà aquest dijous el primer debat d’una reforma impulsada […]

Avatar
Agències 25/01/2021

ACN Madrid.-Dos anys després que expirés el mandat dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el Congrés dels Diputats celebrarà aquest dijous el primer debat d’una reforma impulsada pel PSOE i Podem per limitar les seves funcions mentre no es renovi, fet que li impedirà fer nomenaments. El bloqueig del PP als relleus –adduint que no es pot pactar els nous membres amb Podem- ha derivat en un enfrontament entre l’executiu espanyol i la cúpula dels jutges, que el passat dijous van acusa el govern de Sánchez de trencar “la separació de poders” per impulsar la reforma “de manera urgent” i sense escoltar-los.

El CGPJ va demanar a la Mesa del Congrés que aturés la reforma, però el PSOE i Podem van sumar els seus vots i l’han inclòs a l’ordre del dia del ple del Congrés d’aquest dijous. El debat servirà per abordar les quatre esmenes de devolució que han presentat el PP, Vox, Cs i també de JxCat.Les tres formacions de la dreta proposen fórmules alternatives al sistema d’elecció de vocals. El PP planteja que funcioni amb les mateixes majories que fins ara -tres cinquenes parts del Congrés- però que els candidats siguin elegits primer pels mateixos jutges.L’esmena a la totalitat de JxCat addueix que la reforma per limitar els poders del CGPJ quan està en funcions “no és una solució jurídicament satisfactòria” perquè no soluciona “el bloqueig de l’elecció dels integrants del consell”.La qüestió ha suscitat una guerra interna dins del CGPJ. La majoria conservadora va imposar un acord molt crític amb l’executiu, però no va aconseguir una posició unànime dels vocals. El van signar només 16 dels 21 membres de l’actual òrgan de gestió de la justícia. Cinc vocals se’n van desmarcar.