Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Educació i Salut revisaran els menús de 42 escoles bressol per millorar l’alimentació dels més petits

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament d’Educació, amb la supervisió de Salut, revisaran els menús de 42 escoles bressol per garantir l’alimentació saludable, segura i responsable dels més menuts. Aquest és un “punt de partida” i la idea és “estendre” la revisió, ha explicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la presentació aquest dijous de la nova guia ‘L’alimentació saludable en la primera infància’. La guia, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, incorpora un capítol per a les escoles bressol, amb propostes de menús, i una mirada d’atenció a la diversitat, amb un apartat d’alimentació vegetariana i d’altres cultures. També posa èmfasi en la lactància materna. El 40% dels menors d’entre 6 i 12 anys tenen obesitat o sobrepès a Catalunya.

L’actualització de la guia, presentada a l’escola bressol municipal Pla de Fornells de Barcelona és fruit de la revisió bibliogràfica i del consens de professionals de la nutrició i la dietètica, la pedagogia, la pediatria, la seguretat alimentària, així com de les famílies. L’objectiu és oferir informació i eines a professionals de la salut, docents i famílies per millorar la qualitat de l’alimentació dels infants i promoure’n una relació saludable amb el menjar.

Publicitat

Una de les novetats de la guia és que inclou un apartat sobre l’alimentació a les escoles bressol, amb recomanacions per als dinars, esmorzars i berenars. Les consideracions per als menús que recull són que els àpats han de garantir una alimentació segura, saludable, responsable, sostenible i ètica, també amb l’entorn, de manera que garanteixi els drets socials i laborals de les persones que treballen en la producció i preparació d’aliments. En la revisió dels menús que farà Educació es tindran en compte els criteris del document. 

A més, a més, la guia promou continuar l’alletament matern fins als 2 anys d’edat o fins que mare i infant ho desitgin. Per això, es treballarà amb les escoles bressol perquè facilitin continuar la lactància, presencialment o amb l’emmagatzematge de la llet quan la mare no s’hi pugui desplaçar.

La nova guia dona informació per a les famílies que segueixen dietes vegetarianes o de d’altres cultures i també per als infants que tenen al·lèrgies, intoleràncies alimentàries o són celíacs. També recull hàbits saludables, com el moviment i el joc actiu, i sostenibles, com aprendre a evitar el malbaratament alimentari, ja que la petita infància és una etapa clau per posar-ne les bases.

El document també posa èmfasi a limitar el consum d’aliments ultraprocessats, que contenen altes quantitats de sal, sucres i greixos poc saludables, i que, a més, aporten molt pocs nutrients, com són les begudes ensucrades i sucs, melmelades, iogurts ensucrats, galetes, brioxeria, farinetes, potets ensucrats o salats, patates xips o cereals ensucrats, entre altres. 

La guia recomana limitar les quantitats de proteïnes d’origen animal, com carn, ou i peix, i ajustar-les a les necessitats proteiques dels infants, i evitar l’excés i la prolongació dels aliments triturats. La guia aposta per oferir els aliments sencers o a trossets perquè contribueix al bon desenvolupament oral i bucodental i, també, a la descoberta i l’exploració de gustos i textures per part dels infants. Ara bé, sempre cal evitar els sòlids que suposin risc d’asfíxia per a les criatures.

<strong>”Tenim una epidèmia d’obesitat infantil”</strong>

Quatre de cada deu menors d’entre 6 i 12 anys tenen sobrepès o obesitat, segons va mostrar l’Enquesta de Salut Pública de Catalunya (ESCA) 2021, una tendència creixent tant en nenes com en nens. El 14% dels infants tenen obesitat, que creix respecte a l’enquesta anterior (12%). El sobrepès i l’obesitat estan relacionades amb les desigualtats socioeconòmiques.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha estat rotund a l’hora de descriure aquesta realitat: “Tenim una epidèmia d’obesitat infantil”. Aquesta és una situació sobre la qual fa temps que adverteixen els professionals de la salut i que els confinaments per la pandèmia de la covid-19 van contribuir a agreujar.

Balcells ha indicat que l’obesitat infantil predisposa a patir malalties greus més endavant, com la diabetis o patologies cardiovasculars. “És un tema de salut i és molt important començar en aquestes edats a prevenir”, ha recalcat el conseller, que ha assenyalat que els problemes d’alimentació s’aborden també des de les escoles bressol, on molts infants fan l’àpat principal.

Preguntat per si els preocupa l’impacte de la inflació en l’alimentació dels infants, Aragonès ha assentit. “Aquesta guia i la política que representa té més sentit que mai en un moment en què la forta inflació provoca dificultats en el conjunt de famílies, però especialment en les que tenen més vulnerabilitat des del punt de vista dels ingressos”, ha respost.   

També ha participat en la presentació l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assenyalat que és important que les administracions ofereixen eines com aquesta guia, però que no poden “transferir responsabilitats”. “Hi ha desigualtats socials enormes i l’obesitat infantil, que no pot ser una estigmatització de les criatures ni les famílies, està relacionada amb les rendes baixes i les dificultats econòmiques”, ha remarcat.

Colau creu que les administracions han de regular, per exemple, perquè no s’anunciïn productes ultraprocessats en horari infantil i donar més suport a la pagesia. També, ha dit, vetllar per la qualitat d’alimentació en els contractes públics de menjadors col·lectius, com els d’escoles, hospitals o residències, amb una petició directa al Govern. Aragonès ha respost que ja hi estan treballant.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió