Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Drets Socials treballarà amb el sector del lleure educatiu per millorar l’adaptació als episodis climatològics

ACN Barcelona – El departament de Drets Socials treballarà amb el sector del lleure educatiu per millorar l’adaptació als episodis climatològics com, per exemple; les elevades temperatures o el risc […]

Agències 14/09/2022

ACN Barcelona – El departament de Drets Socials treballarà amb el sector del lleure educatiu per millorar l’adaptació als episodis climatològics com, per exemple; les elevades temperatures o el risc d’incendi. La consellera Violant Cervera ha explicat aquest dimecres que algunes de les activitats d’aquest estiu s’han vist afectades per aquest tipus de situacions i ha apuntat que de cara a l’any que ve es vol “millorar la coordinació” per evitar que s’hagin de cancel·lar “a última hora”. “Que no s’hagi d’improvisar, tenir-ho més programat per evitar més nervis del compte pel sector, els infants i també les famílies”, ha afegit. Enguany, un total de 439.428 infants i joves han participat a les activitats de lleure educatiu durant darrers mesos.

Cervera ha apuntat que aquest estiu algunes de les activitats que s’havien programat s’han vist afectades per les elevades temperatures i el greu risc d’incendi. Concretament, els episodis han provocat alteracions des del 14 de juliol de 2022 i fins el 25 de juliol, sota el pla ALFA. En concret, s’han fet desplaçaments a nuclis habitats pels campaments, rutes i camps de treball afectats, s’han prohibit sortides dels recintes de les instal·lacions i d’excursions per la natura, per les cases de colònies afectades i en algun cas s’ha impossibilitat de sortir de la població o desplaçar-se de nucli habitat a nucli habitat pels casals de vacances afectats.

Per això, pròximament es crearà una taula de treball amb les entitats de lleure, el Servei Meteorològic i Protecció Civil, coordinada per la direcció de Juventut per compartir previsions i evitar els possibles imprevistos, sobretot de cara als mesos de juliol i agost. El monitoratge ha de permetre també guanyar agilitat. “Segurament les zones de més risc són les boscoses i les de muntanya, s’ha d’adaptar les activitats en funció del clima i tenir perfectament delimitades les zones de risc”, ha afegit la consellera.

<strong>Balanç del lleure educatiu</strong>

De les més de 430.000 persones que han participat en activitats de lleure educatiu a Catalunya durant l’estiu, hi ha dirigents (51.173), persones de suport (4.639) i joves inscrits (383.616). Un 76% han fet casals de vacances. La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (15%), les acampades (6%), les rutes (2%) i els camps de treball (menys de l’1%).

Cervera, ha destacat la importància que tants joves hagin participat en activitats d’educació en el lleure, perquè “a través de la convivència i la relació amb l’entorn, contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social”. En total, el departament ha registrat 7.818 activitats notificades per les entitats organitzadores: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.

<strong>Increment de participants als albergs Xanascat</strong>

La roda de premsa s’ha fet a l’alberg de Barcelona, on també s’ha donat a conèixer la participació concreta a les colònies de ‘L’estiu és teu!’ organitzades per l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) als albergs de la Xanascat. Un total de 3.070 infants, adolescents i joves de 5 a 16 anys han participat a les diferents estades, una xifra que representa un increment de 685 participants en comparació a l’edició anterior de 2021.

Com a novetat, l’ACJ ha ofert aquest estiu estades integrades a 70 infants i joves ucraïnesos d’entre 5 i 17 anys per garantir que els desplaçats a Catalunya per la guerra a Ucraïna poguessin participar de manera inclusiva de les activitats de lleure educatiu.

Pel que fa a les persones refugiades procedents d’Ucraïna, la consellera ha detallat que actualment, als albergs de la Xanascat hi ha un total de 136 persones ucraïneses que hi pernocten als albergs de Barcelona, Vic, Manresa, Masnou i Lleida. Des de l’inici de l’emergència, la suma de pernoctacions d’aquest col·lectiu a la Xanascat ha estat de 1.618.

De fet, en el decurs de la visita d’avui, Cervera ha mantingut una breu trobada amb algunes de les 29 persones ucraïneses que estan allotjades en aquest equipament. L’han acompanyat el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra; el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la  directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon.

<strong>Nous ajuts per a la diversitat funcional</strong>

Per a promoure l’accés dels infants i joves de famílies vulnerables a les activitats del lleure educatiu, Cervera ha recordat que Drets Socials ha incrementat el pressupost per aquest estiu 2022 fins a 1,4 milions d’euros (MEUR) en beques, 250.000 euros més que en l’edició passada.

Pel que fa als infants i joves amb diversitat funcional, el departament va crear per aquest 2022 una nova línia d’ajuts finançada amb un total de 300.000 euros. Aquest estiu, un total de 163 participants s’han beneficiat d’aquesta mesura gràcies al suport de 126 monitors de suport específic.