Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

CCOO i UGT situen la reducció de jornada i la plena ocupació com unes de les principals reivindicacions de l’1 de maig

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – CCOO i UGT situen la reducció de jornada com una de les principals reivindicacions de l’1 de maig, un cop ja s’ha aprovat la llei d’amnistia “l’element determinant perquè hi hagués investidura”. Amb una afiliació que ha arribat a nivells rècord, els sindicats majoritaris veuen factible arribar a un nivell d’atur d’entre el 4% i el 5% “a curt termini” si continuen aquestes reformes “progressistes”. “La plena ocupació està a tocar”, ha dit el líder de CCOO, Javier Pacheco. El Dia del Treballador caurà aquest any entre dues campanyes electorals i, per això, els sindicats també volen fer servir la jornada de mobilització per fer una crida a la classe treballadora perquè voti “massivament opcions de progrés” a les eleccions.

“Estem preocupats i per això fem una crida clara i nítida a la participació de la classe treballadora i per reforçar l’espai de l’esquerra per tenir un Govern com més aviat millor i tenir una majoria parlamentària suficient. Es poden veure frenades o truncats els programes de reforma que queden pendents per millorar la vida dels treballadors”, ha dit en una roda de premsa el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

Publicitat

En aquest sentit, han instat els treballadors a optar per “les opcions que garanteixen els seus interessos amb polítiques progressistes i no aquelles que afebleixen, abarateixen o privatitzen els seus drets”.

<strong>Eleccions europees, fonamentals</strong>

Alhora, han posat l’accent en la importància d’anar a votar, també, en les eleccions europees del 9 de juny que veuen com a “fonamentals”. “Ens hi juguem que hi hagi un Parlament Europeu de dreta i extrema dreta. Ens hem de mobilitzar igual que es van mobilitzar els treballadors l’any passat a l’Estat per evitar que hi hagués un govern de dreta i extrema dreta”, ha dit el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros.

El dirigent sindical ha assenyalat la directiva sobre el salari mínim aprovada per les institucions europees com a exemple de política que “pot estar en risc” amb una altra configuració de l’Eurocambra.

<strong>Utilitat dels sindicats</strong>

Els líders de CCOO i UGT han defensat “utilitat” dels sindicats i han negat que hi hagi “desafecció” cap a les entitats que presideixen. “És un primer de maig de reivindicació del paper útil del sindicat”, ha assegurat Ros, que ha destacat el seu paper en la negociació dels ERTO de la pandèmia i de la reforma laboral. El secretari general d’UGT ha dit que és conscient que els passos fets fins ara “no són suficients” i que dir-ho seria “caure en el cofoisme”.

<strong>Treballar menys</strong>

Per aquest motiu, ha insistit en la necessitat d’abordar la reducció de jornada i d’avançar “més enllà de les 37,5 hores a la setmana”. “Amb l’evolució de la tecnologia, és evident que es pot treballar menys i que les empreses no deixin de ser productives”, ha dit.

A banda de la reducció de jornada, han insistit que cal desencallar la reforma dels subsidis d’atur, encallat al Congrés dels Diputats i també l’Estatut del Becari. Un altre debat que s’ha d’abordar imperiosament, segons les organitzacions sindicals, és l’accés a l’habitatge.

<strong>Plena ocupació</strong>

Pel que fa a la política catalana, han insistit que tot i que s’ha aconseguit revertir part de les retallades en els últims acords pressupostaris, “queden pendents els més de 10 anys de desinversió pública a Catalunya en l’estat del benestar”.

Totes aquestes reformes contribuïren a assolir la “plena ocupació”, que vol dir reduir la taxa d’atur a un nivell estructural equiparable al d’altres països europeus. Segons Pacheco, per aconseguir-ho les llistes de desocupats haurien de baixar en 170.000 persones. El líder de CCOO ha demanat aprofitar “les oportunitats” que ofereix la transició energètica per atreure inversions en un territori com Catalunya on hi ha “recorregut de millora” en el desplegament de les renovables.

<strong>Missatge a les patronals</strong>

A banda de demanar el vot per opcions progressistes, els dirigents sindicals han aprofitat per contradir els missatges que situen Catalunya com “un infern fiscal” perquè el que voldrien és “buidar els calaixos de les administracions per fer negoci amb les privatitzacions” i que el país “s’assembli més a Andorra, que és on alguns portaven els calés al maleter”. Per això, han reclamat a les esquerres que es posicionin de manera clara durant la campanya i que facin veure que Catalunya “està lluny” encara de la política fiscal mitjana a la Unió Europea.

<strong>Sense novetats amb l’AIC</strong>

D’altra banda, els sindicats han constatat que no hi ha acostament en la negociació de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), les negociacions del qual van saltar pels aires a principis de juny de l’any passat pels desacords amb la patronal Foment. “Hem provat discretament de poder recuperar (la negociació) i no és possible. És una mala notícia, el diàleg social no està en un bon moment no pel paper de les organitzacions sindicals sinó per altres”, ha lamentat Ros.

<strong>Fi del conflicte a Gaza</strong>

Els sindicats han fet bandera de l’internacionalisme obrer i han volgut també valorar l’actualitat global, en un any marcat per les guerres. En concret, han mencionat el conflicte entre Israel i Palestina. “Volem demanar la fi d’aquest genocidi. És una vergonya de caràcter humanitari”, ha dit Pacheco.

<strong>La manifestació serà més curta</strong>

Tots dos sindicats organitzen cada any una manifestació a Barcelona coincidint amb el Dia del Treballador que surt de la Plaça Urquinaona a les 11h30. Aquest any el recorregut serà més curt i acabarà davant la seu de Foment del Treball, perquè les obres de Via Laietana impedeixen el pas de la marxa fins al final del carrer.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió