Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

JxCat, ERC i CUP fan vaga al Parlament

L’oposició els acusa de “deixadesa de funcions” i de “bloquejar” l’activitat parlamentària

Agències 29/09/2020
Logos de JxC, ERC i CUP

JxCat, ERC i la CUP han decidit no assistir a la comissió de Polítiques Digitals i Administració Pública del Parlament per protestar contra la inhabilitació dels fins ara president de la Generalitat, Quim Torra. La sessió, que estava prevista per a les 3 del migdia, s’ha acabat suspenent perquè amb els diputats de Cs, PSC i CatECP –el PPC també ha excusat la seva presència- no hi havia suficient quòrum per votar les propostes de resolució. L’oposició ha criticat durament la no assistència dels diputats independentistes i els ha acusat de “deixadesa de funcions”.

El president de la mesa de la comissió, Raúl Moreno (PSC), ha lamentat que els grups hagin “aprofitat” la seva majoria per “provocar la paràlisi de la institució” i ha avançat que pensa presentar una queixa formal. “No pot ser que aprofitant la força que tenen no permetin la tasca de la resta de grups”, ha criticat, i ha assegurat que s’està repetint la mateixa situació que el setembre del 2017. Segons Moreno s’està fent “un mal ús” de les institucions i ha dit que els diputats “no s’haurien de poder permetre alguns luxes que la ciutadania no pot”.

En un sentit similar s’ha expressat el diputat de Cs Dimas Gragera, que també ha avançat que elevaran una queixa a la Mesa perquè creuen que s’està “obstruint” el seu dret a l’acció política. “No pot ser que perquè no els agradi una sentència bloquegin l’activitat parlamentària i se’n vagin a incendiar els carrers enlloc de complir les seves obligacions”, ha dit. Dimas ha qualificat d'”absoluta vergonya” l’absència dels diputats i ha assegurat que és “una falta de respecte a la institució”. En aquest sentit, ha apel·lat a “l’esperit del 2017” de les forces de l’oposició perquè “més enllà de les diferències es plantin davant els constants atropellaments”.

David Cid (CatECP), per la seva banda, ha recordat que des de la seva formació tampoc comparteixen la sentència del Suprem per “desproporcionada” però ha dit que ser-hi contrari “és compatible amb atendre les necessitats del dia a dia”.

En roda de premsa, la diputada de la CUP-CC Maria Sirvent ha explicat que els tres grups han decidit no assistir a la comissió perquè “avui no és un dia normal”.