Edició 2271

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 13 de octubre del 2024
Edició 2271

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 13 de octubre del 2024

Controlar la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, un repte pels ajuntaments del territori

Cel Net reclama als nous governs municipals que impulsin una xarxa de mesuradors pròpia

|

- Publicitat -

La qualitat de l’aire al voltant del complex industrial químic de Tarragona és una qüestió que preocupa i ocupa als ajuntaments i a la ciutadania del territori. Durant aquest mandat que està a punt d’acabar, el Morell ha fet diversos estudis de qualitat de l’aire i ha instal·lat una xarxa de mesuradors pròpia, mentre que Tarragona ha licitat per primer cop un anàlisi que veurà la llum l’any vinent. El portaveu de la plataforma Cel net, Adrià Pallejà, apunta que els últims anys “s’ha avançat” en aquesta matèria, però de manera “desigual”. Creu que alguns ajuntaments “s’han passat la pilota”. Des de Cel Net demanen als alcaldables que apostin per una xarxa de mesuradors de la qualitat de l’aire pròpia, com està implementant el Morell.

Publicitat

Controlar la qualitat de l’aire correspon al Departament d’Acció Climàtica, recorden tant l’alcaldable de Junts pel Morell, Eloi Calbet, com el del PSC a Constantí, Óscar Sánchez. De fet, fa poques setmanes, Acció Climàtica va anunciar que mesurarà més contaminants atmosfèrics al voltant del complex petroquímic de Tarragona.

Malgrat això, Calbet considera que la Generalitat no està fent la feina i per això, des de les administracions locals, es veuen amb “l’obligació moral” de tirar endavant estudis de qualitat de l’aire. Diu que han estat “pal de paller” en aquesta matèria, i espera que, “governi qui governi”, el Morell continuï fent aquesta tasca. Des de la CUP de Tarragona, l’alcaldable Eva Miguel, va més enllà i proposa que es faci un informe epidemiològic que relacioni la qualitat de l’aire amb les malalties que pateix la ciutadania del territori.

En canvi, Sánchez assegura que cada any guarden una partida al pressupost “per si la Generalitat no fa la feina”, tot i que de moment s’han conformat donant suport a l’estudi que impulsa Repsol. Justament, des de la plataforma Cel Net reclamen que els ens locals es “desvinculin” de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire. Insisteixen que és un “teatre” de les empreses “per blanquejar”. Des de la Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona (FAVT), Justo Velilla que és vocal de l’entitat, també veuen amb “escepticisme” aquest estudi

Queixes per la Taula de la Qualitat de l’Aire

Calbet també reclama que la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona tingui “un efecte real i positiu sobre la ciutadania” i Sánchez que es reuneixi “en més freqüència”. En la mateixa línia, el candidat a l’alcaldia de Decidim Vila-seca (ERC), Josep Forasté, que indica que cal un “lideratge més intens” d’aquest òrgan. De fet, assenyala que des de la taula és des d’on s’hauria d’impulsar l’estudi perquè “l’aire no hi entén de fronteres”.

El candidat de Junts pel Morell creu que a nivell territorial “cal fer un esforç” per “anar tots a la una a defensar els interessos” per començar a regular les emissions d’alguns compostos que encara no tenen normativa pròpia, una posició que també defensen des de Cel Net: “és una necessitat real i flagrant del territori”, diu Pallejà.

La CUP de Tarragona també parla “d’instar” a la Generalitat a impulsar una legislació “pròpia” per “fiscalitzar” la indústria i la FAVT també insisteix en què la normativa hauria de ser “més restrictiva”. El de Vila-seca, però, ho matisa. Expressa que, abans d’això, cal “anar a buscar” les indústries que incompleixen la normativa actual.

Transformació de la indústria química

“La petroquímica es transforma o no existirà”, així de contundent ho diu el candidat del PSC a Constantí qui aposta per la planta d’hidrogen verd al polígon nord. Tant el PSC, ERC i Junts van en sintonia amb la Vall de l’Hidrogen de Catalunya que impulsa la Generalitat, juntament amb la indústria química tarragonina i la URV. Un projecte que pretén canviar el petroli per l’hidrogen verd com a vector energètic principal del complex de Tarragona.

Amb el mateix discurs que Sánchez, Calbet creu que la indústria química és un model econòmic que “cal seguir defensant” i recorda que al polígon nord està previst obrir la nova Ecoplanta, però apunta que cal fer-ho “d’una forma molt més neta, segura i respectuosa amb la ciutadania”. Pel que fa a la transició, Forasté també es postula perquè Vila-seca aculli centres d’innovació i indústria que treballi en la captura de CO2 i l’hidrogen verd ja que és un sector que genera llocs de treball “de qualitat”, diu.

Miguel, de la CUP, divergeix dels altres partits i assegura que encara no s’ha demostrat “l’eficàcia” de l’hidrogen verd i que per produir-lo caldria “trinxar encara més el territori” amb un transvasament de l’Ebre i la instal·lació de centrals de plaques solars. Per això, els anticapitalistes aposten per construir una planta de reciclatge de metalls i fer un pla de desenvolupament econòmic per definir el futur de la zona.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut