Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Aragonès fixa com a objectiu aconseguir la “participació més alta possible” a les eleccions

Veu “temerari” fixar un percentatge de participació per considerar legítim el resultat

Avatar
Agències 24/01/2021
El vicepresident, Pere Aragonès

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha fixat com a objectiu evitar que la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya causi una abstenció elevada a les eleccions catalanes: “Volem la participació més alta possible”. En una entrevista aquest diumenge a ‘El País’ que ha recollit Europa Press, ha rebutjat establir un percentatge mínim de participació per considerar legítims els resultats, cosa que considera que seria “temerari”.

Així i tot, i després de la suspensió cautelar de l’ajornament de les eleccions pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha defensat que la millor manera de “votar amb seguretat i llibertat” és ajornar les eleccions. A més, ha rebutjat aprovar un nou decret, “sobretot després de veure que els magistrats defensen raons d’oportunitat política i no tant la qüestió jurídica”.

També ha defensat que el Govern ha fet “tota la feina necessària i compta amb l’aval dels experts” per poder votar amb seguretat, motiu pel qual ha apostat per avançar tot el vot que es pugui per correu. Sobre si ell votarà per correu, ha dit: “És una de les coses que considerem, depèn de la situació epidemiològica. Caldrà assegurar que Correus, com se’ns ha dit, ofereix tots els mitjans materials”.

Ha sostingut que les persones que estiguin a les meses electorals estaran protegides perquè s’aplicaran els protocols: “Però insisteixo que la millor garantia és ajornar les eleccions. Un cop més una decisió dels tribunals interfereix en decisions de la política catalana”.

PSC I PACTES
“Ens trobem amb una Fiscalia que hauria de representar l’interès general però de vegades representa el de l’Estat, i que va demanar mantenir la data del 14 de manera cautelar”, ha lamentat. Ha assegurat que els socialistes tenen interès en què les eleccions se celebrin el 14 de febrer: “El president Pedro Sánchez parla el dia abans que el tribunal es pronunciï i diu clarament que les eleccions no es poden moure”.

A més, ha rebutjat pactar amb el PSC després de les eleccions, perquè “ha deixat molt clar que mai no donarà suport a un Govern que vulgui la independència” i un liderat per ERC sí ho farà, ha dit Aragonès. En canvi, ha mantingut que la CUP pot encaixar en aquest eventual Govern, en el qual considera que ha de participar més, i sobre pactar amb JxCat ha dit: “No estem en política per fer el que ens vingui de gust sinó per fer el més útil per als ciutadans de Catalunya. Hi ha opcions de construir un futur per a aquest país i això sí em ve de gust”.