Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Vox surt escaldat de l’últim debat: Els partits el qualifiquen de “feixista”, “populista”, “masclista” i “xenòfob”

Laia Estrada, de la CUP, va ser la més dura en carregar contra Garriga

Agències 12/02/2021
Imatge de grup dels nou candidats a la presidència de la Generalitat a les eleccions del 14 de febrer del 2021 abans del debat electoral a 'La Sexta'. 11 de febrer del 2021. Pla general. (Horitzontal)

El candidat de Vox al 14-F, Ignacio Garriga, ha rebut aquest dijous a la nit un bany de crítiques com mai abans havia tingut. Fins ara, el cos a cos amb l’ultradretà s’havia evitat al màxim als debats, però per primer cop a La Sexta aquesta actitud general ha canviat. La CUP, ERC, JxCat, En Comú Podem i el PPC han passat a l’atac i s’han enfrontat a Garriga deixant-li clar que els seus plantejaments i les seves propostes són “populistes”, “feixistes” i “masclistes”. El cap de llista de l’extrema dreta s’hi ha tornat assegurant que aquestes crítiques, i especialment les de l’independentisme, són les que provoquen “els atacs” als mítings de Vox.

Garriga, ha rebut dures crítiques i qualificatius de diferents candidats, que han volgut rebatre els seus arguments clàssics i arremetre contra el seu estil. El primer ha estat el cap de llista del PPC, Alejandro Fernández, que ha qualificar l’ultradretà de “populista” per les seves propostes sobre gestió de la pandèmia. “Està dient que sóc negacionista? Per a res, no ho sóc, entre altres coses perquè la meva mare i la meva àvia han mort de covid”, ha dit Garriga. I aquesta afirmació ha fet saltar a la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, que ha demanat a l’ultradretà que “no es faci la víctima”. “Les que sí són víctimes són les dones de la violència masclista que vostè nega”, ha dit Albiach al candidat que poc després ha reclamat l’extinció de l’Institut Català de la Dona. La més dura en carregar contra garriga, però, va ser Laia Estrada, de la CUP, en qualificar-lo de “feixista” en diverses ocasions”. “Parla la delinqüent posada a política”, li ha replicat el candidat de Vox, assegurant que són “els separatistes els que envien a la gent a tirar pedres als mítings” de la ultradreta.

Poc després ha volgut també posicionar-se sobre Vox la candidata de JxCat, Laura Borràs. “El feixisme no és una opinió, és un crim. Al feixisme se’l combat, però nosaltres hem decidit ignorar-lo, com al Congrés. Aragonès i jo hem rebut querelles per part de xenòfobs. És inadmissible que intoxiqui dient que li tirem pedres”, ha sentenciat. Pere Aragonès, presidenciable d’ERC, també ha volgut defensar-se assegurant que el seu partit “sempre combatrà democràticament al feixisme”. “Tenim una llarga trajectòria de compromís antifeixista i ho seguirem fent”, ha dit.

Garriga, però, ha protestat cridant assegurant que no podia admetre el que li estaven dient. “No toleraré que es digui feixista a quatre milions d’espanyols. La CUP i ERC diuen que se’ns ha de combatre, i això acaba amb la gent tirant pedres als caps dels catalans als nostres actes. Assenyalo a aquests senyors per dir que prou”, ha dit visiblement molest. De fet, quan més tard Aragonès ha volgut retreure l’actitud de Vox i ha lamentat que no funcioni “l’intent de domesticar a l’extrema dreta” que ha atribuït al PPC, Garriga ha tornat a saltar amb una curiosa reflexió: “Una mica de respecte, senyor Aragonès, que jo li he dit terrorista, no animal”.

L’únic que ha sortit en defensa de Garriga ha estat el cap de llista de Cs, Carlos Carrizosa, que ha assegurat que el seu partit sap que és “patir els atacs del separatisme, com li ha passat a Vox”. “Condemnem els atacs que ha partit Vox. Cs ha patit atacs així des de fa temps. Som els degans de l’enfrontament al separatisme”, ha rematat Carrizosa.