Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Sorpasso de Junts a ERC, segons el sondeig d’Electomanía

També apunta que el conjunt de l’independentisme superaria el 50% dels vots. Tot i quedar fora, igual que el PDeCAT, el FNC se situa per davant del PNC i de Primàries

Redacció 08/01/2021
Un col·legi electoral durant les votacions del 21-D.

Ja feia temps que Junts anava retallant distàncies respecte ERC, que liderava les enquestes. Però ara, a un mes i mig de les eleccions del 14-F, ja ha donat el sorpasso. L’últim sondeig d’Electomanía atorga 34 escons a Junts i 33 a ERC, justament el repartiment invers que recollia l’enquesta anterior. Tot i això en percentatge de vot encara va davant ERC, amb un 21,5%, dues dècimes més que Junts. L’enquesta també recull un creixement del PSC gràcies al cop d’efecte del canvi de candidat i puja fins als 28 escons, aconseguint bona part dels que anaven a Ciutadans, que cau dels 36 actuals als 13. Els comuns serien cinquena força amb 9 escons, seguits del PP, amb 7 diputats, un més que Vox, que es entraria al Parlament amb 6 escons. La CUP, amb un 5% dels vots, n’aconsegueria 5 i la resta de formacions no aconseguirien representació.

Pel que fa al conjunt de l’independentisme, sumant els percentatges de vot atorgats a Junts, ERC, la CUP, PDeCAT, FNC, PNC i Primàries, se superaria la barrera del 50% per una dècima. Segons l’enquesta el PDeCAT té una intenció de vot de l’1,3%. Sobta que el seguiria el FNC amb un 0,6%, per  sobre del PNC de Marta Pascal i de Primàries, que no passarien del 0,2%.