Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Laura Borràs: “ens comprometem en l’activació de la DUI que vam votar al Parlament el 27-O del 2017”

La candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, s’ha compromès a “activar la declaració unilateral d’independència que vam votar al Parlament el 27-O del 2017” i a fer-ho en la […]

Irene López i Favà 31/01/2021
Arc de Triomf Laura Borràs

Laura Borràs, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Jordi Sànchez a l’acte de JXCAT a Arc de Triomf.

La candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, s’ha compromès a “activar la declaració unilateral d’independència que vam votar al Parlament el 27-O del 2017” i a fer-ho en la primera sessió parlamentària si l’independentisme supera el 50% dels vots a les eleccions del 14-F, tot instant a les altres forces independentistes (ERC i CUP) a formar junts un govern nítidament independentista.

Aquest anunci l’ha llençat des del Passeig de Lluís Companys, davant l’Arc de Triomf, en l’acte anomenat “Compromís amb l’1-O”. Davant les restriccions de mobilitat i d’aforament dictades pel Procicat, al míting només han assistit els candidats de la llista de Barcelona i els caps de llista de Tarragona, Lleida i Girona, arribant a concentrar prop d’un centenar de persones, tot i que a la retransmissió del canal del YouTube hi ha hagut més d’un miler de seguidors.

L’acte s’ha iniciat amb la benvinguda per part de la vicepresidenta i portaveu del partit, Elsa Artadi, que s’ha mostrat orgullosa de poder presentar al Parlament “la primera dona presidenta de la Generalitat de Catalunya”, per acabar donant pas a el número tres per Barcelona, l’expresident de la Cambra de Comerç, Joan Canadell. L’empresari ha posat l’accent en la pandèmia tot argumentant que “la campanya de vacunació s’hauria gestionat millor amb un estat independent”. I és que, per Canadell, “l’Estat espanyol ens ha impedit poder assignar ajudes als emprenedors, congelar les quotes dels autònoms… i no ha perdonat ni un sol tribut i ha premiat només les empreses de l’Íbex 35”.

A continuació, el cap de llista de les terres de Lleida, Ramon Tremosa, ha destacat que “Catalunya creix a nivell d’exportació de cara al món perquè hi ha PIMES que el seu mercat ja és el món. Ens volen fer creure que som decadents, però aquí és on hi ha la dècada prodigiosa”. Mentre que, per la seva banda, el candidat a les comarques de Tarragona, Albert Batet, ha dit que “Catalunya avança quan avança tot el país. Volem que hi hagi projectes de vida i de futur arreu: a cada poble, a cada barri, a cada comarca. Necessitem un país en xarxa, amb les infraestructures del conseller Calvet i la fibra òptica del conseller Puigneró”.

Els quatre presos polítics, junts al primer acte de campanya

 Tot això en el dia en què els quatre presos polítics de Junts per Catalunya s’han retrobat plegats al seu primer míting electoral conjunt. L’emoció de la ciutadania que passava pels voltants de l’acte ha estat màxima en el moment en què han pujat a l’escenari, ja que, força gent s’ha aplegat al passeig per poder fer fotos i veure’ls. Un moment emotiu, també pels mateixos consellers legítims, que així ho han declarat. L’exconseller Quim Forn ha estat l’encarregat d’adreçar-se al joves en un discurs en el qual ha remarcat el compromís de Junts en la seva aposta “per l’emprenedoria, les startups i el talent”. Tot i que no s’ha estat d’adreçar-se a la ciutadania barcelonina, d’on en fou regidor, per reblar que “no podem permetre que se’ns aparti i es tornin a unir els qui volen que l’independentisme no governi el país”.

Josep Rull ha apostat per un discurs més emotiu, recordant-nos el seu “passeig carcerari” habitual que fa amb la resta de companys per analitzar la situació política i debatre de les notícies de l’actualitat. L’exconseller ha recordat també que “avui som aquí per parlar-vos d’unes idees a les quals mai renunciarem perquè som un país que pensa en gran”.

Molt més vehement s’ha mostrat l’exportaveu del Govern, Jordi Turull, en el qual ha atacat el TSJC tot dient que “vivim en un Estat on es pot defensar tot, però si penges una pancarta quedes inhabilitat i si vas seriosament, et tanquen a la presó”, en al·lusió al judici del President Quim Torra. Per acabar sentenciant que “El 14-F va de tot això. Per tant, si no volien caldo, dues tasses: una dona i independentista”.

El secretari general de JXCAT, Jordi Sànchez, ha dirigit el seu discurs a la defensa de la llengua catalana que darrerament s’ha vist greument amenaçada. En aquest sentit, ha dit que “hi ha poders polítics que treballen per evitar que la nostra llengua sigui normal” i que “hem de lluitar per la llengua i ser independents per protegir-la i promocionar-la fent que tingui una via àmplia per fer-la córrer pels carrers i les places”.

Des de Waterloo, el President Carles Puigdemont s’ha sumat a l’acte enstreaming, per afirmar que “l’1-O va ser un gran aprenentatge en el que vam aprendre a autodeterminar-nos i que les institucions són instruments al servei de les causes i de les persones”.

L’acte l’ha conclòs la candidata de Junts, Laura Borràs, que ha aprofitat l’ocasió per donar a conèixer els set punts que vol comprometre’s a seguir el partit en cas de guanyar les eleccions i poder implementar l’activació de la DUI. Aquests passos serien: adoptar una actitud ferma, activa i vigilant davant del menysteniment de l’Estat en les institucions del país, no acceptar ingerències polítiques contra la sobirania del Parlament, blindar els exercicis de les llibertats d’expressió i manifestació, planificar i preparar la transició cap a la República Catalana a través del Consell per la República, fomentar l’acció exterior, minimitzar la dependència dels poder fàctics espanyols i dissenyar lleis i polítiques que garanteixin i ampliïn els drets socials.

Per acabar citant Salvador Espriu per demanar el vot útil aquest 14-F en recordar les seves paraules “que sàpiga Sepharad que no podrem ser si no som lliures”.

Barcelona, Barcelonès, 30 de gener de 2021

Redactat per: Irene López