Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

La CUP activa un web que calcula quan triguen les grans fortunes a guanyar el sou de qualsevol persona

|

- Publicitat -

La CUP ha llançat un web per calcular el temps que triguen alguns dels grans empresaris espanyols a cobrar qualsevol sou. L’eina permet introduir un salari i entre els resultats, apareix el temps que necessiten per ingressar-ho caps de grans firmes com ara Amancio Ortega, Ana Botín o Florentino Pérez. Per exemple, segons l’eina, al fundador d’Inditex només li calen 8 minuts i 16 segons per guanyar 25.552 euros, el salari brut anual que cobrava un català de mitjana el 2018 (Idescat). L’operatiu, disponible a perguanyar.cat, també ofereix la possibilitat de calcular el salari net d’un treballador amb la fiscalitat que proposa la CUP en comparació amb l’actual, tenint en compte també la proposta de renda universal que porten al programa.

Publicitat

Per exemple, segons la calculadora, el sou net per any tenint en compte el salari brut anual mitjà es quedaria igual que ara, a 19.413 euros. Ara bé, en una llar amb un adult cobrant la mitjana i vivint sol, els ingressos pujarien a 24.146 euros. La CUP defensa mantenir els tipus impositius actuals per les rendes més baixes i només pujar-les entre un 0,5% i un 1% pels salaris de més de 60.000 euros. Alhora, però, volen establir una renda bàsica per tots els residents de 735 euros per adult i 150 euros per menor, “l’ingrés mínim del 60% de la renda mitjana de la població”. Tenint en compte les dues propostes, segons els anticapitalistes, “el 80% dels treballadors veurien incrementats els seus ingressos”.

Et pot interessar  La CUP reitera el "perill" que l'amnistia derivi en una "desactivació" del conflicte català i un enfortiment de l'Estat

La proposta fiscal també preveu un tipus impositiu del 100% per a les grans fortunes, és a dir que, de facto, s’establiria un topall salarial. Ni el programa polític especifica quin seria el topall ni, preguntada per la qüestió, la cap de llista Dolors Sabater ha concretat quina seria la renda màxima. No obstant, sí que ha dit que “a partir del milió d’euros” anual el gravamen seria més alt. De fet, Sabater diu que de la reforma que proposen, que inclou “encarir la fiscalitat de les grans fortunes”, sortirien els fons públics per la renda bàsica universal.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió