Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

La covid fa caure en picat la participació en les presidencials portugueses

|

- Publicitat -

La baixa particiació en les eleccions presidencials portugueses que es van celebrar ahir diumenge són una demostració que la pandèmia influirà en la cita dels catalans a les urnes, especialment si les eleccions s’acaben fent el 14-F. A Portugal s’ha registrat una participació del 39,49%. Es tracta de la participació més baixa en unes presidencials en aquell país des del 1976. Estem parlant d’una abstenció del 60,51%.

Publicitat

L’actual president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha aconseguit més del 60,74 per cent dels vots en les eleccions presidencials d’aquest diumenge, segons els resultats oficials corresponents a més del 99 per cent d’escrutini, fet que confirma els pronòstics d’un segon mandat amb una rotunda claredat.

“La confiança renovada ara és tot menys un xec en blanc”, ha dit Rebelo de Sousa per primera vegada després de conèixer aquests resultats. “L’elecció d’avui propiciarà inequívoques respostes sobre el nostre futur immediat” amb els portuguesos en “renovar la confiança en el president en funcions”.

Rebelo de Sousa s’ha imposat així a la candidata socialista Ana Gomes, qui ha aconseguit el 12,97 per cent dels vots, qui si bé ha lamentat no haver aconseguit l’objectiu d’una segona volta en les presidencials, ha destacat sobre la seva candidatura: “Ha impedit que l’extrema dreta arribés a una posició d’alternativa.

Gomes es refereix així a l’ultradretà, André Ventura, qui finalment ha quedat tercer amb l’11,90 per cent dels vots. El líder de Basta ha felicitat al triumfador de la nit, Rebelo de Sousa, i ha qualificat la nit electoral d'”històrica”, ja que “la dreta s’ha reconfigurat”, aconseguint “aixafar a l’extrema esquerra”.

Et pot interessar  El PSC vol crear una oficina per ajudar a prevenir les ocupacions delictives a Barcelona

“La nit en la qual un partit anti sistema va aconseguir trencar el bloqueig institucional per crear una gran força anti sistema a Portugal”, ha dit Ventura en referència al seu partit, el qual, ha presumit, ha aconseguit obtenir més vots que el Partit Comunista, el Bloc d’Esquerra i Iniciativa Liberal tots junts.

No obstant això, ha avançat que el fet de no haver aconseguit el 15 per cent dels vots posa el seu lloc a la disposició dels militants, perquè decideixin si volen mantenir aquest lideratge en aquest projecte”. Les següents opcions més votades han estat Joao Ferreira, del Partit Comunista, amb el 4,30 per cent dels vots; Marisa Matias del Bloc d’Esquerres (BE), amb el 3,94 per cent dels suports, el liberal Tiago Mayan Gonçalves, amb el 3,22 per cent; i finalment, l’ecologista Vitorino Silva, amb el 2,94 per cent.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió