Dissabte, 6 de març de 2021 - Edició 954
La República

JuntsxCat i ERC tenen a les seves mans una majoria absoluta

Avui sabem que Espanya només negociarà si tenim un govern català fort que ens vulgui portar a la independència. Els líders de JuntsxCat i ERC en tenen la paraula: tenen la responsabilitat de fer possible la República Catalana

Joan Puig
Joan Puig 24/01/2021
El MHP Quim Torra amb els candidats de Junts, Laura Borràs i d'ERC, Pere Aragonès

O ERC i JuntsxCat aturen el seu enfrontament i acorden que, si guanyen, governaran en bona entesa, o deixaran a l’unionisme tenir una oportunitat. Vox ja ho ha dit, tant C’s com el PP no tardaran gens a fer-ho efectiu i els comuns, encantats, faran govern amb el PSC recolzats pels vots de la dreta i l’extrema dreta, com ja va fer Ada Colau a Barcelona. Si això passa, la majoria ciutadana partidària de la independència quedarà orfe per culpa de la incapacitat de les forces independentistes de posar-se d’acord.

La proposta de Joan Tardà de constituir un govern ampli ja ha quedat bandejada pel costat dels comuns, que s’han afanyat a dir que no volen cap govern on hi sigui Junts. La CUP, que ha desautoritzat a la seva candidata Dolors Sabater, tampoc no hi vol entrar en aquest govern.

Per tant, els líders de JuntsxCat i ERC no tenen més remei que oblidar-se de les picabaralles en les declaracions i de la guerra civil a les xarxes per arribar a un acord, que doni confiança a l’electorat perquè vagi a omplir massivament les urnes el pròxim 14-F. L’independentisme, malgrat la situació de la pandèmia, té a tocar una majoria absoluta, i si sortissin Laura Borràs i Pere Aragonès, l’un al costat de l’altre, a donar un missatge de confiança a la ciutadania, la victòria independentista estaria assegurada i veuríem l’efecte Illa fent figa ràpidament. Cal que recordem la seva gestió com a ministre de la Covid-19, de les pitjors d’Europa com fredament mostren les xifres, sobretot en el nombre de morts per habitants.

Si els dos candidats independentistes traslladessin un missatge de confiança que visualitzés que, guanyi qui guanyi, tindríem garantit un govern i que es constituiria ràpidament, la ciutadania aniria a votar amb molta més il·lusió. JuntsxCat i ERC o ERC i JuntsxCat tenen la paraula per aconseguir una majoria absoluta, entre ells o amb el suport extern de la CUP. Qualsevol altra situació obre la porta a posar al capdavant de la Generalitat el pitjor ministre de Salut d’Europa i deixar en mans unionistes i de l’extrema dreta les estructures de la Generalitat de Catalunya.

Un error que no perdonarien els més de 3 milions de persones que van participar a l’1-O. Avui sabem que Espanya només negociarà si tenim un govern català fort que ens vulgui portar a la independència. Els líders de JuntsxCat i ERC en tenen la paraula: tenen la responsabilitat de fer possible la República Catalana.