Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Junqueras: “No volem una DUI que duri uns segons, volem fer una república per a tota la vida”

El president d’ERC avisa que renunciar al diàleg tanca les portes a la comunitat internacional

Agències 05/02/2021
El president d'ERC, Oriol Junqueras, durant un acte telemàtic sobre municipalisme. Imatge del 30 de gener de 2021. (Horitzontal)

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que no volen una DUI que duri uns segons i que, després de l’experiència de 2017, cal “preparar-se” per a fer una república “per a tota la vida”. En una entrevista a RAC1, Junqueras ha defensat que per fer la república cal ser reconeguts internacionalment i “aconseguir ser més i més forts”. El líder d’ERC ha parlat de convèncer a les àrees del país que encara no volen la independència i ha situat l’objectiu d’anar derrotant el PSC a l’àrea metropolitana. Ha dit que renunciar al diàleg seria “absolutament contraproduent” perquè “tancaria les portes a la comunitat internacional”. Ha constatat que no s’ha de posar una data a la independència perquè depèn del que es trigui a convèncer a la gent.

El republicà ha evitat posar data a la independència perquè, ha afirmat, que dependria de la feina que es faci per convèncer a la ciutadania, de la multilateralitat i del context internacional. “Nosaltres podem dir el que ens sembli oportú però si ningú ens reconeix, no funciona”, ha destacat.

De cara al 14-F ha demanat superar el 50% de vots independentistes per tenir “arguments” davant la comunitat internacional. En cas que no se superi, ha explicat que se seguirà treballant per superar els “percentatges que toquin” i per convèncer a la gent del país.

Sobre el diàleg amb l’Estat ha afirmat que seria “absolutament contraproduent” renunciar-hi. En concret, el president d’Esquerra ha opinat que abandonar el diàleg amb el govern espanyol tancaria les portes a la comunitat internacional i a una part de la societat que vol que es defensin les idees. “És la manera per aconseguí que siguem més”, ha detallat.
“No podem cedir la bandera de la negociació”, ha conclòs.

Després de la polèmica sorgida al voltant del cas de l’Institut de les Lletres Catalanes que afecta la candidata de Junts Laura Borràs, Junqueras ha evitat respondre si es tracta d’un cas de corrupció i si la veuria com a consellera en un Govern liderat per ERC. “Cada formació es responsable de prendre les decisions que cregui i té el nivell d’exigència que creu”, ha opinat després de dir que si Borràs hagués estat militant d’ERC se li hauria demanat la renuncia com a candidata per estar “net de qualsevol sospita”.