Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Zapatero promet suprimir l’impost de patrimoni si guanya les eleccions i “compensar les comunitats autònomes”

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha promès aquest dimarts que, si guanya les eleccions del mes de març, suprimirà l’impost de patrimoni a l’inici de la pròxima legislatura, una mesura que, segons ha assegurat, beneficiaria un milió de contribuents. La bona marxa de l’economia, ha dit, permet que hi hagi ‘marge’ per reduir els impostos, i l’estat ‘compensarà’ les Comunitats Autònomes -que tenen competències en la recaptació de l’impost- en el marc del nou model de finançament que els socialistes preveuen proposar al 2008.

Redacció 04/12/2007

El president espanyol, que ha fet aquestes manifestació en unes jornades organitzades pel diari The Economist, ha assenyalat que la supressió del tribut afectarà especialment les classes mitjanes de la societat espanyola i permetrà un estalvi de 1.400 milions d’euros als contribuents.

L’executiu espanyol s’avançaria d’aquesta manera a la cursa que pretenien emprendre diverses comunitats com Madrid, que ja han anunciat la seva intenció de reduir significativament aquest impost en la pròxima legislatura. Segons Zapatero, amb aquesta acció l’estat espanyol se situaria al mateix nivell que altres països europeus que ja l’han eliminat.

L’impost de patrimoni és un tribut directe i personal que va entrar a formar part del sistema fiscal de forma ‘excepcional’ i que grava el patrimoni net de les persones físiques, és a dir, el conjunt de bens i drets de contingut econòmic del què siguin titulars.

Els socialistes espanyols ja havien anunciat en les últimes setmanes la seva intenció d’eliminar-lo en el marc de la redacció del nou sistema de finançament autonòmic que ha de veure la llum en la pròxima legislatura. Entre 1999 i 2005 la recaptació per aquesta via va créixer en un 23%, i el 2005 tributaven per aquest concepte 900.000 ciutadans de l’estat. Malgrat tot, apunten els socialistes espanyols, tan sols suposa un 1% de la recaptació de les CCAA.

En la seva intervenció, Zapatero ha recordat que l’impost de patrimoni afecta especialment a les classes mitjanes, mentre les persones amb nivells d’ingressos superiors a la mitjana ‘troben mecanismes d’elusió’.

La mesura, ha dit, s’emmarca en el procés de ‘modernització’ del sistema fiscal i permetrà garantir la ‘igualtat’ entre tots els espanyols, visquin en el territori que visquin. Com que es tracta d’un impost que recapten les Comunitats Autònomes, Zapatero s’ha compromès a ‘compensar’ la seva eliminació en el marc del nou sistema de finançament autonòmic que s’ha de negociar a l’inici de la pròxima legislatura.