Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Zapatero no haurà de comparèixer al Congrés per explicar les inversions a Catalunya

Altra vegada s’escaqueja. Aquest cop ha estat possible per una aliança entre el BNG i els socialistes al Congrés dels Diputats. Esquerra i CiU havien elaborat una petició de fer comparèixer al President de l’Estat espanyol, José Rodríguez Zapatero, per tal que expliqués les inversions a Catalunya i sobretot, com pensa fer realitat les aquestes inversions per part de les institucions estatals. La setmana passada la Junta de Portaveus havia acordat, a petició del PSOE, endarrerir fins aquest dimarts la votació sobre la compareixença del president del govern espanyol. Ara doncs, des de Catalunya, els catalans, ens tornem a veure menyspreats. Tan des d’Esquerra com des de CiU s’ha lamentat el resultat de la votació.

Redacció
Redacció 12/09/2007

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no haurà de comparèixer finalment al Congrés per explicar com pensa fer realitat les inversions de l’estat a Catalunya en compliment de la disposició addicional Tercera de l’Estatut. La Junta de portaveus ha desestimat la petició d’ERC i CiU gràcies a l’abstenció del PNB i al vot en contra del BNG, que finalment s’ha alineat amb el PSOE. La setmana passada la Junta de Portaveus havia acordat, a petició del PSOE, endarrerir fins aquest dimarts la votació sobre la compareixença del president del govern espanyol. Els socialistes, que en aquella ocasió haurien perdut la votació, han aconseguit finalment el suport del BNG que, en representació dels nou diputats del Grup Mixt ha decantat la balança en favor de les tesis del govern espanyol.

La manca d’acord entre el Govern i l’estat en aquesta metodologia és un dels elements que el portaveu de la Federació, Josep Antoni Duran i Lleida, va esgrimir aquest dilluns per justificar l’esmena a la totalitat que la seva formació presentarà als pressupostos generals de l’estat per al 2008. El portaveu d’Economia de CiU, Josep Sánchez Llibre ha assenyalat que la Federació entén que els pressupostos que planteja el govern espanyol són ‘dolents per a Catalunya’ i ha denunciat ‘l’actitud passiva del PSC i del president de la Generalitat, José Montilla’, que segons CiU ‘és incapaç de forçar el govern espanyol a determinar aquesta metodologia’.

ERC també ha lamentat el resultat de la votació. El portaveu del grup al Congrés, Joan Tardà, ha afirmat que el sentit del vot del BNG posa de manifest la capacitat del PSOE de ‘sortir al pas’ i evitar donar resposta als plantejaments democràtics que arriben des de formacions com ERC, que volia ‘un debat transparent i amb idees’. ‘Ho hem intentat fins al final’, ha dit Tardà, ‘i fins a l’últim moment hem cregut que ho aconseguiríem’.

El portaveu d’ERC ha advertit que tampoc donarà suport als pressupostos que Solbes preveu aprovar al Consell de Ministres del 21 de setembre si no es compleix el que determina l’Estatut, i ha assenyalat que en aquests moments les negociacions estan immerses en ‘aigües confoses’, perquè les xifres sobre inversió que presenta Solbes ‘no es corresponen’ amb les del Govern de la Generalitat.