Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Zapatero adverteix que la sentència marca el punt i final al reconeixement de la identitat de Catalunya

El president del govern espanyol, José Luís Rodriguez Zapatero ha avisat que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) posa el punt i final a un ‘procés d’ampliació de la descentralització política’ i del ‘reconeixement de més identitat de Catalunya’. Tres dies després de fer-se pública la decisió de l’alt tribunal, Zapatero ha trencat el seu silenci mostrant-se satisfet per la sentència assegurant que garanteix a Catalunya el ‘màxim autogovern de la història’. D’altra banda, Zapatero ha fet una crida als partits catalans demanant-los que es prenguin el temps necessari per llegir el contingut de la sentència i s’ha mostrat disposat a reunir-se amb Montilla.

Redacció
Redacció 01/07/2010

En la seva primera valoració de la sentència als mitjans, tres dies després que aquesta es fes pública, Zapatero ha dit que a partir d’ara ‘ja cap altra majoria o cap Llei estatal o autonòmica podrà qüestionar el suport que el TC espanyol fa a l’autogovern de Catalunya’. Ha manifestat que després del debat sobre l’Estatut i el finançament, amb la sentència s’està vivint ‘el tercer episodi’ d’una sèrie que ‘tindrà el mateix resultat final’.

Per aconseguir l’objectiu de ‘reforçar el que és l’esforç de desenvolupament de l’Estatut que hem fet’, Zapatero ha anunciat que ‘si calgués’ està disposat a prendre ‘alguna iniciativa’ arran de la reunió que ha anunciat que mantindrà amb el president José Montilla. S’ha mostrat satisfet perquè ‘l’objectiu s’ha acomplert’ ja que considera que l’escrit del TC espanyol ‘garanteix el màxim autogovern que mai ha tingut Catalunya dins de l’Espanya constitucional’.

També ha fet una crida a la prudència a les valoracions de la sentència fins que es faci públic el text definitiu. Zapatero ha fet aquestes declaracions a La Moncloa, després de reunir-se amb l’ex primer ministre britànic i representant del quartet per el Pròxim Orient, Tony Blair. La primera valoració de la sentència per part del govern espanyol la va fer el mateix dilluns la vicepresidenta primera, Maria Teresa Fernández de la Vega.