Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Veneçuela diu NO a la reforma constitucional de Chávez

La presidenta del Consell Nacional Electoral, Tibisay Lucena, va afirmar que el 44,4 % de la població veneçolana es va abstenir de votar en el referèndum sobre la reforma constitucional celebrada aquest diumenge en el país. Aquesta reforma va ser rebutjada pel 50,70 %. El president veneçolà, Hugo Chávez, ha afirmat una vegada fet públic el resultat del sondeig, que el fet que votés el 49% de la població a favor del socialisme implicava “un gran salt polític”, i va afegir que “segueixen en la batalla construint el marc polític en la mesura que ho permeti aquesta Constitució”.

Redacció 03/12/2007

Hugo Chávez ha patit aquest diumenge la seva primera derrota electoral des de que va arribar al poder al 1998. Els veneçolans van rebutjar per un escàs marge de diferència la proposta de reforma constitucional plantejada pel mandatari, segons les primeres dades oficials ofertes pel consell Nacional Electoral, amb gairebé el 90% dels vots escrutats.

Minuts després de conèixer-se el butlletí oficial, Chávez ha acceptat els resultats i ha felicitat a l’oposició per la seva victòria. L’opció del ‘No’ a la reforma constitucional ha obtingut un total de 4.504.354 vots, el que representa el 50,70%, davant dels 4.379.392 de sufragis obtinguts per l’opció del ‘Si’, amb un 49,29%, va informar la presidenta del CNE, Tibisay Lucena, qui va precisar en una esperada roda de premsa que mancant el recompte del 10% de les paperetes la tendència “no és reversible”. Minuts després de la compareixença de la presidenta del CNE, Hugo Chávez va oferir un missatge a la Nació en el qual va acceptar la seva derrota i va felicitar a l’oposició pel seu triomf, encara que va aclarir que ha perdut per un percentatge “muy chiquito”, pel que haurien de saber “administrar” bé la seva victòria. “Aquesta proposta no està morta, segueix viva, i jo no la retiro”, va subratllar el president.