Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Uns 30 transsexuals catalans ja han sol·licitat l’informe mèdic per canviar-se el nom del carnet d’identitat

Des que va entrar en vigor la Llei d’identitat de gènere el març passat i fins al juliol, 31 catalans s’han dirigit a la unitat d’identitat de gènere de l’Hospital Clínic de Barcelona per demanar un informe sobre la seva identitat que els permeti canviar-se el nom del carnet, sense necessitat d’operar-se ni passar per un jutjat. Segons ha explicat la psiquiatra d’aquest departament, Esther Gomez, setze dels sol·licitants són dones que se senten i viuen com a homes i quinze a la inversa, ja que tot i tenir un cos de dona se senten homes.

Redacció
Redacció 04/09/2007

Aquest informe psiquiàtric és el document previst en la Llei 3/2007 per accedir a rectificar en el registre de l’estat la menció relativa al sexe de les persones, sense necessitat de passar per una operació de genitals, i que està vigent des del passat 15 de març.

La unitat de l’Hospital Clínic és l’única autoritzada pel Departament de Salut per redactar l’informe de disfòria de gènere, que només es pot lliurar quan han passat com a mínim dos anys des que la persona afectada va començar el tractament hormonal i psicològic per adaptar les seves característiques físiques a les corresponents del sexe reclamat.

Des de fa quatre mesos, els transsexuals tenen la possibilitat de canviar-se el nom que els identifica amb un gènere del carnet d’identitat per un altre que s’adeqüi al gènere al que realment pertanyen. Fins ara, l’única possibilitat de fer aquest canvi era via judicial i, en molts casos, amb una operació prèvia de genitals.