Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

Unes 500 persones es manifesten a Barcelona contra la conferència de l’exlíder del Ku Klux Klan a la llibreria Europa

Unes 500 persones s’han concentrat a la plaça Rius i Taulet de Barcelona, aquest dissabte a partir de dos quarts de cinc de la tarda, per protestar contra la conferència que l’exlíder del Ku Klux Klan (KKK), David Duke, volia oferir a la llibreria Europa a partir de les sis de la tarda. Finalment la conferència no s’ha celebrat després que un ordre judicial permetés als Mossos d’Esquadra estar presents a la conferència, enregistrar-la, i fins i tot identificar els assistents. Els manifestants contraris a la conferència xenòfoba han mostrat una pancarta amb el lema ‘Fora nazis’, una esvàstica tatxada, i les frases ‘Vila de Gràcia, Vila antifeixista’. La manifestació ha sortit de la plaça Rius i Taulet, ha passat per alguns carrers de Gràcia i ha arribat fins el carrer Sèneca, on es troba la llibreria, on un cordó policial ha impedit el pas dels manifestants.

Redacció 25/11/2007

Els participants a la marxa han seguit fins la placeta Sant Miquel, moment on s’ha registrat un dels moments més tensos de la tarda, quan la comitiva ha intentat continuar baixant per la riera de Sant Miquel fins a trobar una altra entrada per accedir al carrer Sèneca. Un altre cordó policial els esperava i hi ha hagut algunes empentes entre els agents policials i els manifestants fins que s’ha disparat dos trets a l’aire per posar ordre i desviar el recorregut de la mobilització.

Uns instants després, alguns assistents han bolcat contenidors d’escombraries i n’han incendiat un. Tot i que no s’ha afirmat que les accions estiguessin estretament relacionades amb la manifestació antifeixista, els Bombers de Barcelona han informat que s’han cremat sis contenidors més al barri de Gràcia tot i que en un zona situada entre dos i tres quilòmetres més lluny de la manifestació. Concretament hi ha hagut avisos de contenidors incendiats als carrers de les Camèlies, Cardener, Sant Salvador, Praga i la Ronda del Guinardó.

A quarts de set de la tarda, s’havia dissolt la manifestació al capdavall del carrer Gran de Gràcia. Sota el títol ‘Aturem el feixisme’ la convocatòria pretenia també solidaritzar-se amb el moviment antifeixista de Madrid, i especialment amb les persones vinculades al jove de 16 anys Carlos Javier Palomino, apunyalat per un simpatitzant del partit ultradretà Democracia Nacional ara fa dues setmanes.

Duke ha refusat oferir aquesta convocatòria després que un ordre judicial permetés als Mossos d’Esquadra estar presents a la conferència, enregistrar-la, i fins i tot identificar els assistents.

La conferència no es celebra

Finalment l’excongressista nord-americà del partit republicà, David Duke, no ha volgut pronunciar la conferència a la llibreria Europa sobre el seu últim llibre ‘Supremacisme jueu’. Duke ha refusat oferir aquesta convocatòria després que un ordre judicial permetés als Mossos d’Esquadra estar presents a la conferència, enregistrar-la, i fins i tot identificar els assistents.

Segons aquest mateix document, els agents tenien ordres d’aturar la conferència si es feia en algun moment apologia del nazisme, la xenofòbia o qualsevol forma d’incitació a la violència contra qualsevol raça, ètnia o grup social.

Duke s’ha mostrat contrariat també pel fort cordó policial davant la llibreria, ja que això no permetia l’accés a l’acte. Per tot això, l’excongressista s’ha negat a oferir la conferència ‘en aquestes condicions’. Per la seva banda, el propietari de la llibreria, Pedro Varela, ha denunciat amb la constitució a les mans, que aquesta ordre judicial suposa una violació del dret d’expressió.