Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Unes 300 persones tornen a manifestar-se contra la monarquia a Girona i a Molins de Rei

Unes 300 persones s’han concentrat aquest dissabte al vespre a la plaça del Vi de Girona per mostrar el seu rebuig a la monarquia, l’Audiència Nacional i en solidaritat amb Jaume Roura, el jove banyolí imputat per un delicte d’injúries a la Corona per la crema d’unes fotografies del rei el passat 13 de setembre. Un cop llegit el manifest, en què els diferents col·lectius de l’Esquerra independentista s’han queixat del ‘silenci còmplice’ de les institucions i partits catalans durant tot aquest conflicte, els manifestants han cremat una cinquantena de fotografies dels reis d’Espanya, la majoria fotocòpies d’una revista o retallades d’un diari. A més, segons ha explicat el portaveu d’Alerta Solidària, Lluís Sales, la policia municipal de Figueres ha detingut aquest dissabte a dos joves del col·lectiu Maulets, els ha acusat de fer pintades que deien ‘Jo també cremo el rei’ i els ha denunciat per un delicte d’injúries a la Corona.

Redacció
Redacció 23/09/2007

‘Aquesta denúncia ha estat traspassada als Mossos d’Esquadra, que han mantingut l’acusació, i ara està a les mans del Jutjat de Guàrdia de Figueres’, ha continuat Sales. ‘És feina del jutge decidir si això passa també a l’Audiència Nacional o si els hi retira l’acusació’, ha puntualitzat el portaveu d’Alerta Solidària.

‘Jo també cremo la corona espanyola’

Quan passaven deu minuts de les vuit del vespre, els manifestants han entrat a la plaça del Vi de Girona darrera dos grans pancartes amb els lemes ‘Banyoles antimonàrquica’ i ‘Jo també cremo la corona espanyola’ i cridant consignes com ‘Els catalans no tenim rei’ o ‘Canya contra Espanya’. El text del manifest, que ha estat llegit davant les portes de l’Ajuntament per un membre de l’Esquerra independentista, ha fet una crònica detallada i crítica dels fets d’aquests últims dies i s’ha aturat en la figura d’en Jaume Roura, en Met, ‘que va rebre una citació per anar a declarar davant un tribunal espanyol, de funesta memòria pels lluitadors d’aquest país’.

‘Allà no hi va anar sol, hi va anar acompanyat de tots i totes’, ha continuat amb èmfasi el comunicant. ‘I a Madrid, va dir-li al jutge que era conscient de la seva acció i que aquesta era una manera d’oposar-se a la dominació espanyola als Països Catalans’, han afirmat des de l’Esquerra independentista. ‘Una sageta enmig del cor de la bèstia’, han puntualitzat amb ironia davant l’aplaudiment dels assistents a la concentració. Seguidament, el manifest ha incidit en què la lluita per aconseguir la independència ‘ofereix moltes possibilitats, però totes acaben topant, tard o d’hora amb la repressió’. ‘Ho hem vist i ho veurem’, ha puntualitzat.

‘Però ara ja saben que aquesta repressió no ens aturarà. El futur ens dirà quin paper tindran aquests dies en l’alliberament dels Països Catalans’, han afirmat des dels col·lectius independentistes. ‘Potser serà l’impuls definitiu de moltes consciències o només el començament d’una lluita que durarà anys’, han reflexionat. ‘El que segurament ens dirà és que la por de 300 anys de dominació ara ja s’ha començat a esmicolar’, ha finalitzat el portaveu de l’Esquerra independentista.

‘Jo també cremo la corona espanyola’, ha cridat com a proclama, i seguidament els manifestants han encès mig centenar de fotografies dels monarques i les han tirat a terra, en una acció que aquest dissabte també s’ha repetit a menor escala en una altra manifestació antimonàrquica celebrada a Molins de Rei.