Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Una plataforma proposa a tots els ajuntaments del Pla de l’Estany que es declarin exclosos de la Constitució espanyola

La plataforma del Pla de l’Estany per a l’Autodeterminació ha fet arribar als 11 municipis de la comarca una moció per tal que els ajuntaments l’aprovin i es declarin ‘moralment exclosos de l’àmbit de la Constitució Espanyola’. Seguint l’exemple iniciat dilluns pel Port de la Selva (Alt Empordà), aquesta plataforma proposa als consistoris que convoquin plens extraordinaris durant la setmana vinent per tal d’aprovar aquest text. Aquesta decisió s’ha pres en una sessió extraordinària de l’Assemblea General de la plataforma feta el passat dimarts. Sant Pere de Torelló (Osona) i Tarrés (Garrigues) ja han aprovat mocions d’aquest tipus i està previst que Vilamaniscle ho faci la setmana vinent.

Redacció
Redacció 08/07/2010

En el text que la plataforma ha fet arribar als 11 ajuntaments de la comarca es justifica que’ davant la situació que viu la ciutadania de Catalunya’ -després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional- cal un pronunciament per reconèixer que la sentència ‘retalla molt greument l’Estatut en qüestions clau per a l’autogovern’.

També recull que l’Estatut va ser aprovat per àmplia majoria en referèndum i que ‘ja és un text de mínims perquè les Corts espanyoles ja el van retallar’. Per això, també sosté que la reacció del Tribunal Constitucional significa que les aspiracions d’autogovern ‘no tenen cabuda a l’ordenament jurídic espanyol’.

A la moció també es qualifica ‘d’impossible’ que es faci una reforma de la Constitució amb l’objectiu de donar encaix a les aspiracions catalanes d’autogovern i també determina que la sentència ‘tanca de forma definitiva el sostre d’autogovern de Catalunya dins l’estat espanyol’.

Per tot plegat, es proposa acordar a tots els ajuntaments que la sentència ‘qüestiona la sobirania espanyola sobre Catalunya’ i, per això, es decideix declarar el municipi ‘moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola en un gest conscient d’afirmació nacional i democràtica’.

Reaccions a la Diputació de Girona

Des de la Diputació de Girona, ERC, CiU i PSC han emès un comunicat conjunt on posen de manifest que la sentència modifica ‘la voluntat del poble expressada en referèndum’ i també fa públic el suport a la convocatòria de manifestació d’Òmnium Cultural.

En la declaració demana també unitat de totes les forces polítiques, que consideren ‘necessària en moments de gran transcendència’. També es demana defensar una voluntat ‘ferma i clara’ del poble de Catalunya i ‘reiterar la necessitat d’autogovern i el dret a decidir que tenim com a poble’.