Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023

Una guia per entendre i descobrir l’independentisme català

|

- Publicitat -

El llibre intenta ser una mena de guia per poder entendre tot el món independentista català, repassant tots els grups d’aquesta línia extraparlamentaris. L’escriptor i politòleg Roger Buch presentarà L’esquerra independentista avui dijous vinent, 24 de maig, a la seu nacional d’Òmnium Cultural, a les 7 de la tarda, acompanyat de l’escriptor i jurista Héctor López Bofill i del periodista David Bassa. El llibre s’haurà posat a la venda dos dies abans, el dimarts 22.

Publicitat

L’esquerra independentista avui (Columna) és un text amè que repassa tots els moviments independentistes que no tenen representació parlamentària. De fet, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha prologat el llibre i explica que “fa una anàlisi rigorosa i exhaustiva del que ha donat de si el moviment independentista en gairebé totes les seves possibles manifestacions”. El llibre elabora una radiografia de l’actual moviment independentista en totes les seves formes i manidestacions. És a dir, al marge d’Esquerra, Buch ens parla de formacions com les CUP, el PSAN, passant per la CAJEI, les JERC, Endavant, la CEPC, l’MDT o fins i tot ens parla dels nostàlgics de Terra Lliure, entre d’altres. El llibre va més enllà i s’apropa a la realitat de moviments de multitud d’ateneus, casals populars, formacions musicals, grups de cultura popular i festivals del llarg i ample dels Països Catalans.

Segons Porta, l’assaig “no tracta d’explicar allò que surt a l’escenari polític més visible, sinó de descriure minuciosament allò que passa entre bastidors”. Dit d’altra manera, les tensions internes o entre unes i altres organitzacions, els èxits aconseguits, els punts de trobada i de festa, els projectes de futur… En paraules de Buch, “l’objectiu d’aquest llibre és fer una panoràmica tan actual com sigui possible de d’independentisme català, incidint no tant en allò ja conegut, com Esquerra, sinó en allò menys conegut i que, habitualment, no surt gaire reflectit a la premsa diària”. Tot, amb un objectiu clarament divulgatiu, no pas científic, aportant dades “per no perdre’s en la teranyina independentista”.

Per posar orde a la multiplicitat de forces independentistes, Buch les classifica en quatre tipus. el polític parlamentari, polític extraparlamentari, cívic i sociològic. De tots quatre, l’autor fa especial esment a l’extraparlamentari -o revolucionari- i també en el cívic, “els més desconeguts”. Així, detalla les relacions entre l’independentisme combatiu i els moviments socials sorgits últimament, com l’alterglobalitzador o l’okupa. Per finalitzar l’obra, posa de manifest l’augment de la consciència independentista que ha viscut la societat catalana des de finals del franquisme fins a l’actualitat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió