Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Un orfebre descendent de catalans és el creador del bastó presidencial de la futura presidenta de l’Argentina, Cristina Fernàndez de Kirchner

Juan Carlos Pallerols és un prestigiós mestre orfebre de Buenos Aires que, igual que feien els seus avantpassats catalans, treballa la plata de manera fina i exclusiva. Les seves creacions són habituals regals entre caps d’estat quan visiten l’Argentina i és l’autor també dels bastons presidencials de fusta i plata que reben els presidents electes de l’Argentina des de 1932 quan assumeixen oficialment el seu càrrec. Al seu estudi del barri de San Telmo de Buenos Aires, les diferents generacions dels Pallerols han treballat la plata amb mans de mestres, una tradició passada de generació en generació i que té el seu origen a Barcelona.

Redacció 30/10/2007

Concretament, a començaments del segle XIX, Rafel Pallarols, juntament amb diferents mestres orfebres van arribar a la zona del Rio de la Plata, abans que l’Argentina existís com a tal, on s’hi van instal·lar. El seu fill, decideix marxar a l’Argentina tot i que el seu pare n’havia tornat. Era una època de gran esplendor pels mestres que treballaven la plata. Juan Carlos Pallerols és el seu besnét i duu incorporats al seu ADN -com qui diu- els secrets i les tecniques de l’orfebreria. Tot i no ser nascut a Catalunya, Juan Carlos Pallarols a manté ben viva la tradició familiar i els seus orígens. Al seu estudi, són ben visibles dues banderes, l’argentina i la catalana, fotografies antigues i records de quan els seus avantpassats tenien el taller al barri del Born de Barcelona.

‘Estic preparant un bastó presidencial per home o dona, sense cap mena de diferencia’, relatava fa pocs dies Juan Carlos Pallerols a la premsa argentina que li demanava com seria el bastó presidencial que rebrà el nou cap d’estat argentí.

El seu taller és molt visitat per curiosos i turistes. Recentment Juan Carlos Pallarols acaba de restaurar diferents peces de la col·lecció de joies de Eva Perón, el gran mite argentí, amb qui tothom compara a la nova presidenta electe de l’Argentina.