Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Un informe encarregat per l’agència pública de notícies espanyola intenta rebaixar la xifra de manifestants a 56.000

Lynce, una agència que diu dedicar-se a comptar manifestants i que en la seva web no hi apareix cap adreça de contacte física sinó només un telèfon mòbil, assegura que aquest dissabte hi havia només 56.000 manifestants als carrers de Barcelona, enlloc del 1.100.000 comptats per la Guàrdia Urbana o el milió i mig dels organitzadors. L’informe, contractat per l’agència pública espanyola de notícies, EFE, es basa en càlculs d’unes suposades fotografies aèries fetes a les 20:30 hores, quan la manifestació ja s’havia desconvocat i quan milers de manifestants ja havien començat a sortir de la marxa després d’hores de bloqueig i de poder avançar uns pocs metres. Les dades de Lynce es contraposen amb un informe de Contrastant de l’any 2001, que assegurava llavors que només la calçada central del Passeig de Gràcia ja pot contenir fins a 100.000 persones.

Redacció
Redacció 11/07/2010

L’informe de Lynce tampoc té en compte les manifestacions paral·leles per fugir del col·lapse que milers de ciutadans van protagonitzar per vies adjacents com la Rambla de Catalunya tal i com mostraven les imatges enregistrades per TV3.

El Col·lectiu Contrastant, pioner en la comptabilització científica de manifestants, va xifrar el 2001 en la manifestació de rebuig per la mort d’Ernest Lluch uns 100.000 manifestants que van omplir els carrils centrals del Passeig de Gràcia des de Diagonal fins aproximadament poc abans de Plaça Catalunya. El càlcul es basava en els metres quadrats del trajecte als quals se’ls descomptava la superfície no útil com arbres i contenidors i una densitat menor de persones per metre quadrat en els laterals. De la mateixa manera, Contrastant assegurava que el Passeig de Gràcia ple de gom a gom -com podria deduir-se de part del trajecte de la manifestació d’ahir- podia aplegar 220.000 manifestants, a molt estirar 300.000.

Segons fonts consultades per directe!cat, el fet que ahir es conegués la xifra de més de 800 autobusos fletats per partits i societat civil, els manifestants arribats només en autobús ja seria de prop de 50.000. A això se li hauria de sumar busos no comptabilitzats, milers vehicles particulars, manifestants arribats en transport públic com trens o ferrocarrils de la Generalitat a més la gent de Barcelona ciutat.

Experts consultats en seguretat pública asseguren que la dimensió i el volum de la mobilització d’ahir va sobrepassar amb escreix la que es produeix amb un partit del Barça amb el Camp Nou ple que té un aforament de 98.000 espectadors.