Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

UE i organitzacions civils alerten de la violació dels drets humans a Rússia

Redacció
Redacció 07/06/2010

Els reporters i els activistes són les principals víctimes de la violència a la Federació, i molt especialment a les repúbliques del Caucas · Desenes d’organitzacions, entre les quals Amnistia Internacional, havien demanat a Brussel·les que pressionés Moscou durant la cimera bilateral del 31 de maig.

Les violacions dels drets humans a Rússia van fer acte de presència a la cimera entre la Unió Europea i el país eurasiàtic, que va tenir lloc el 31 de maig a Rostov-on-Don. Grups de defensa dels drets humans havien fet diverses peticions a l’organisme europeu perquè fessin difusió dels abusos a què son víctimes periodistes i activistes arreu del país, i molt intensament al Caucas del Nord.

Amnistia Internacional va enviar una carta pública al president de la Unió Europea, Herman Van Rompuy, i a la presidència de torn de la Unió Europea, encapçalada pel president espanyol José Luís Rodríguez Zapatero. En aquest document, AI demanava als líders europeus que aprofitessin la cimera bilateral per tractar la qüestió dels drets humans a la Federació Russa: “Les violacions que estan tenint lloc al Caucas del Nord mostren que els abusos als drets humans a Rússia han de ser posats sota escrutini internacional, i la Unió Europea ha de tractar aquests abusos de manera contundent sempre que pugui”.

Un grup de diverses organitzacions de defensa dels drets humans, entre les quals la Lliga pels Drets dels Pobles, van acordar el passat octubre fer una sèrie de recomanacions a la Unió. Durant els dies previs a la cimera d’aquesta setmana, han recordat a Brussel·les algunes de les mesures proposades, sempre orientades a que la UE incrementi la pressió sobre Moscou en qüestions com la execució de les sentències del Tribunal Europeu, l’accés i el respecte dels acords internacionals sobre els drets humans, i la reforma de les lleis per limitar l’ús de la força per part dels cossos armats.

Totes aquestes peticions van tenir un cert ressò per part de Van Rompuy, que en declaracions en una roda de premsa posterior a la trobada va alertar que “la situació dels defensors dels drets humans i els periodistes a Rússia preocupa al conjunt de l’opinió pública europea”. El polític flamenc va dir que havia fet saber al president rus, Dimitri Medviedev, les “preocupacions” d’Europa en relació al “clima d’impunitat” que es viu a Txetxènia i a d’altres repúbliques del Caucas del Nord.

En qualsevol cas, la qüestió dels drets humans no va ser un dels temes destacats de l’agenda de la cimera, ja que actualment les relacions entre la Unió i Moscou es fan a través de dos marcs diferents: d’una banda la Cimera UE-Rússia, com la d’aquest dilluns, i les Consultes UE-Rússia sobre Drets Humans, com un procés a part. Amnistia Internacional també va criticar aquesta divisió, perquè relega la qüestió dels drets humans a “un estadi inferior”.

Més informació:

Lliga pels Drets dels Pobles: Recomanacions per a la Unió Europea en matèria de drets humans al Caucas Nord

AI: EU-Russia Summit: Dare the EU speak out against human rights abuses in Russia?

RFE/RL: At Summit, EU Expresses Concern About Rights Activists, Journalists In Russia