Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

TV3 transmetrà per primer cop la Patum de Berga que es podrà veure en alta definició

|

- Publicitat -

El cap de programes de Televisió de Catalunya (TVC), Jordi Serra, diu que l’any passat ja s’havien plantejat l’opció de fer una transmissió que vol explicar ‘el què és i el significat d’aquesta festa’ a l’audiència. Per això, segons ha explicat Serra, l’equip de 42 persones que es desplaçaran fins a Berga per fer la transmissió comptarà amb les aportacions d’historiadors i altres berguedans que podran fer aportacions de la festa en primera persona i fer així més entenedora la festa pel teleespectador. Llavors però es va posposar per fer aquest 2010 una definició ‘més estudiada i amb més força’ aprofitant -entre d’altres- recursos com el canal d’alta definició de la televisió pública catalana. També s’aprofitarà la transmissió per tenir imatges de la festa amb 3D, un sistema televisiu que la televisió catalana està desenvolupant en període de proves.

L’alcalde de Berga, Juli Gendrau (CiU), ha assegurat que espera que la retransmissió d’aquest any pugui tenir continuïtat: ‘M’agradaria que no fos només la flor d’un dia’. Tot i això, Gendrau admet -al igual que Serra- que seria prematur garantir-ne la continuïtat futura fins que no se n’hagi valorat el resultat. Segons el cap de programes de TVC aquesta continuïtat no dependrà tant de l’audiència com dels recursos econòmics disponibles. En aquest tipus d’especials és la pròpia TVC qui assumeix tot el cost de producció fet que ‘encareix’ notablement una retransmissió.

Publicitat

El semidirecte

L’opció del semidirecte és ben vista per totes les parts. Tal com han explicat representants municipals i de TVC durant la presentació de la transmissió aquesta opció permet no condicionar tant la festa perquè el directe televisiu és ‘molt més encotillat, especialment en el temps’. Jaume Vima, el regidor de Patum, ha posat -per exemple- l’entrada de les diferents comparseries a la plaça que pot tenir petits retards o el fet que es pogués registrar qualsevol incidència que podés endarrerir alguns dels passos del ritual patumaire. Les diferents comparses veuen amb bons ulls que la festa es vegi a les llars catalanes minuts després de què hagi passat a la plaça de Sant Pere i els seus entorns.

Jordi Serra ha assegurat que la transmissió de la Patum en directe no s’ha de relacionar amb l’aparició de grups a les xarxes socials que reclamaven aquest fet o més presència de la cultura popular a la televisió pública catalana. ‘Ara es fa des de la xarxes socials però abans aquell que volia ho reclamava trucant directament a TV3’ diu el cap de programes que considera que ara ha estat donat les condicions per poder fer la transmissió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut