Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Troben una punta de llança feta amb os de 13.000 anys d’antiguitat a Vimbodí

Una punta de llança o javelina feta amb os que servia per caçar, de 8 centímetres de llargada i 13.000 anys d’antiguitat, és una de les troballes que ha posat al descobert la vuitena campanya d’excavacions que del 2 al 31 de maig es fa al Molí del Salt, a Vimbodí, sota la direcció de Manuel Vaquero, investigador de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

Redacció 29/05/2007

Segons informa l’IPHES, aquesta troballa és molt important perquè al sud de Catalunya, fins que es va començar a intervenir al Molí del Salt, no s’havien trobat mai peces d’indústria òssia en jaciments paleolítics. Al Molí del Salt s’han recuperat ja més de deu artefactes fets amb os. A més, ha sortit un còdol de calcària -una peça d’art moble- on s’observa un animal amb un cos voluminós i un cap petit, si bé encara està per determinar l’espècie que representa.

L’IPHES afegeix que, precisament, una de les singularitats del Molí del Salt és que moltes d’aquestes peces estan elaborades amb os, un material que, segons explica, en aquest jaciment es conserva molt bé. Segons Manuel Vaquero, ‘la indústria òssia sempre ha estat molt menys habitual que la lítica, més encara a la Mediterrània’. L’arqueòleg ho justifica perquè ‘el fet que siguin eines més específiques, costen més de fer i el procés de fabricació és més lent’.

Un altre tret del jaciment és la concentració d’art moble que s’ha trobat fins ara: un total de nou peces, sis realitzades en plaques d’esquist i tres en còdols de calcària. Vaquero assegura que “fins a les nostres descobertes, a Catalunya només s’havien trobat dues peces, al jaciment de Sant Gregori de Falset, i ara en tenim nou, per tant, hem més que triplicat el nombre d’evidències d’art moble del Paleolític català”.

A banda d’aquestes peces més espectaculars, al Molí del Salt es desenterren cada dia una mitjana de 300 peces, entre indústria lítica i fauna. Les eines estan elaborades gairebé exclusivament en sílex. Pel que fa a la fauna, abunden les restes de conill, cabra i cérvol, que presenten marques de haver estat consumits pels humans.

Les intervencions arqueològiques al Molí del Salt es van iniciar l’any 1999, amb l’excavació d’un sondeig de 3 metres quadrats per conèixer l’estratigrafia del jaciment. L’excavació en extensió va començar el 2001 i continua a l’actualitat, dirigides per la URV-IPHES i amb el suport de l’Ajuntament de Vimbodí, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Àrea de Coneixement i de Recerca del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.