Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Tres generacions recorden els afusellats pel franquisme al cementiri de Montjuïc i rebutgen la Llei de la memòria històrica

Un centenar de persones de tres generacions s’han reunit aquest diumenge al migdia al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, per recordar els republicans afusellats pel règim franquista. El president de l’Associació Pro-Memòria dels Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, ha rebutjat el projecte de Llei de la memòria històrica que, des d’aquesta setmana, s’està debatent al Congrés de Diputats. Fortuny ha dit que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, han incomplert la seva paraula perquè, amb aquesta llei, els judicis no s’han anul·lat, sinó que s’han ‘il·legitimat’ i, per tant, seguiran sent legals. ‘Els afusellats encara estan classificats com a delinqüents’, ha afegit.

Redacció
Redacció 15/10/2007

Fortuny ha lamentat que el PSOE i IU-ICV hagin desbloquejat el projecte de llei al Congrés perquè, segons ha dit, aquesta llei representa ‘un pas enrere’ i no endavant. No està d’acord que els judicis i processos civils i militars els qualifiquin d”il·legítims’ en comptes d’anul·lar-los ja que, d’aquesta manera, segueixen sent legals.

El president de l’Associació Pro-Memòria ha considerat que existeix una ‘manca de coratge’ per part del govern espanyol, i ha afirmat que, amb la llei, ‘la situació dels represaliats serà molt pitjor perquè la injustícia la farà la pròpia democràcia’, ja que aquestes persones seguiran sent considerades com a ‘delinqüents’.

Fortuny ha alertat que si la llei tira endavant, l’Associació que presideix la recorrerà a les institucions internacionals. ‘Nosaltres mai no hem demanat indemnitzacions econòmiques, ni venjança envers els responsables d’aquella sagnant repressió’, ha dit, ‘però sí exigim la rehabilitació moral i jurídica dels que foren injustament represaliats per defensar la legalitat constitucional de la República’.

Pere Fortuny ha fet aquestes declaracions moments abans de fer l’ofrena floral al monument dels Immolats per la Llibertat a Catalunya del Fossar de la Pedrera, on hi ha oficialment enterrats 1.730 homes i dones, tot i que es calcula que n’hi ha 25.000, que van ser afusellats durant el règim franquista.

La Generalitat co-organitza l’homenatge

A l’homenatge també hi ha participat la directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, que ha destacat que per primera vegada la Generalitat i l’Associació organitzen conjuntament aquest acte, que se celebra anualment.

Bono, que també ha fet un parlament, s’ha referit a la Llei del Memorial Democràtic, que aprovarà pròximament el Parlament de Catalunya, i ha dit que amb aquesta llei ‘s’ha d’aconseguir una versió compartida dels fets, i ha de ser la base de la construcció de la democràcia’.

Després dels parlaments, als quals ha precedit la melodia de Campanades de Mort de Lluís Llach, els assistents també han escoltat el Cant dels Ocells de Pau Casals, han fet l’ofrena floral al Monument dels Immolats, han fet un minut de silenci i han cantat els Segadors.

Posteriorment, han fet una altra ofrena floral a la tomba de Lluís Companys, del qual dilluns se celebra el 67è aniversari de la seva mort. De fet, aquest homenatge als represaliats pel franquisme coincideix anualment amb el diumenge més proper a l’aniversari de la mort de l’expresident.

El cas de Pere Fortuny

El president de l’Associació, Pere Fortuny, ha explicat a alguns mitjans de comunicació la seva experiència personal que va patir durant el franquisme, que ha qualificat de ‘molt trista’ ja que els militars franquistes van afusellar el seu pare, que era l’alcalde de Mollet per ERC, quan ell tenia cinc anys.

‘No només el van afusellar, també ens van prendre tot el que teníem’, com per exemple una pastisseria que posseïa la família. A més, el règim també va amenaçar la seva mare que li prendrien els dos fills, Pere Fortuny i la seva germana, perquè ella sola no podia mantenir-los, així que la seva àvia se’n va haver de fer càrrec.

‘Però uns guàrdies civils van venir a buscar-nos’, ha seguit Fortuny .’La meva àvia es va enfrontar amb ells i no va deixar que ens portessin’. Tot i així, l’Ajuntament de Mollet va posar una multa a la família per valor de cinquanta mil pessetes, motiu pel qual va acabar d’arruïnar-la, també econòmicament.

Fortuny ha recordat que va ser el capellà del poble, el Mossèn Josep Casanovas, qui va ordenar afusellar el seu pare i va fer passar per aquest calvari a la resta de la família, però a pesar de la dolorosa experiència ha remarcat que ‘no ha demanat mai venjança, sinó una llei justa anul·lant els judicis i processos civils i militars’.