Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023

Tres expresidents de Ferrocarrils imputats per falsedat, prevaricació i malversació

|

- Publicitat -

Tres expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat durant l’època de CIU han estat citats a declarar pel Jutjat d’Instrucció número 22 de Barcelona com a imputats per contractar un pla de pensions suposadament il·legal. La fiscalia es va querellar contra ells per falsedat, malversació i prevaricació, però el jutge va rebutjar l’últim d’aquests delictes.

Publicitat

El fiscal Fernando Rodríguez Rei hi va recórrer i ara l’Audiència li ha donat la raó. D’aquesta manera, el pròxim 15 de juny haurien de comparèixer Albert Vilalta, Enric Roig i Antoni Herce, que van ser, per aquest ordre, els presidents de l’empresa durant la dècada de 1990. La fiscalia assegura que els tres van idear el pla per a beneficiar-se del cobrament irregular d’aquestes pensions, que van costar a l’erari públic 3,2 milions d’euros. Roig fou el més beneficiat de les actuacions irregulars, s’embutxacà més d’un milió d’euros, a més d’altres 55.233 euros en concepte de dietes, mentre que Herce va obtenir corruptament 278.391 euros, segons el fiscal. Vilalta no va cobrar res de res però, després d’abandonar l’empresa, va ser conseller de Medi Ambient amb Jordi Pujol i després secretari general d’Infraestructures amb el govern del PP.

El fiscal assegura que van ser Vilalta i Roig qui van subscriure un contracte pel qual es comprometien a constituir un fons de previsió en favor dels directius de l’empresa, sota l’aparença d’un fons complementari de les pensions de la Seguretat Social. Altres 13 persones contra les quals es dirigeix la querella es van sumar i van beneficiar-se d’aquest pla. Ja han estat citades per al 20 i 21 de juny. Entre ells figuren Josep Lluís Portabales, que va cobrar 457.000 euros, i Josep Lluís Arqués, que va obtenir 289.000 euros. Qui va cobrar menys va ser Tomàs Figueres, amb 19.000 euros. A més de les citacions, el jutge ha sol·licitat a Ferrocarrils els pressuposats de la companyia presentats al consell d’administració de 1991 a 2000, així com la totalitat dels comptes anuals i compte de pèrdues i guanys d’aquest mateix període. La fiscalia considera que els exdirectius de Ferrocarils “van abusar dels seus càrrecs” per a “augmentar injustificadament i il·legalment les seves retribucions”. El cas ha arribat als tribunals després que un diputat de ICV ho dugués a la fiscalia en descobrir les irregularitats amb l’arribada del tripartit a la Generalitat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió