Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

‘The Economist’ veu ‘suau’ la sentència sobre l’Estatut però creu que les queixes dels catalans ‘són justificades’

El setmanari  britànic ‘The Economist’ considera que els catalans tenen ‘algunes raons per una queixa justificada’ per la retallada de l’Estatut al Tribunal Constitucional. ‘Principalment, els catalans van aprovar l’Estatut en referèndum, i un tribunal ha capgirat el seu vot’. Tot i que admet que no s’ha respectat la voluntat dels catalans, ‘The Economist’ insinua que no n’hi ha per tant perquè Catalunya ja té ‘un ampli autogovern’. Segons el setmanari, la sentència és ‘sorprenentment suau’ perquè ‘només colpeja 14 dels 223 articles’ i ‘permet’ als catalans dir que són una nació. El rotatiu conclou que ‘recentralitzar algunes competències pot ser una manera de controlar l’alt dèficit d’Espanya’.

Redacció
Redacció 02/07/2010

The Economist’ recomana la ‘recentralització d’algunes competències’ com una manera de ‘controlar’ l’elevat dèficit pressupostari de Madrid, que equival a l’11,2% del PIB. El rotatiu diu que les comunitats autònomes han augmentat el seu deute en un 28% en el primer trimestre de l’any, tot i que no comenta les reivindicacions històriques de finançament a Catalunya.

El text especifica que el reconeixement de Catalunya com a nació que s’ha salvat a l’Estatut no té ‘valor legal’. De fet, ‘The Economist’ insisteix que d’acord amb ‘l’ambigua’ Constitució Espanyola, Catalunya és una ‘nacionalitat’ i l’estat ‘encara només reconeix una sola nació, Espanya’.

En l’article, ‘The Economist’ diu que els polítics catalans ‘havien guardat tanta fúria continguda per l’esperada sentència’ que han ‘explotat’. El rotatiu cita les paraules del líder de Convergència i Unió, Artur Mas, sobre els límits del pacte constitucional, i especifica que es preveu un creixement en el suport per la independència de Catalunya. També comenta que el president José Montilla ha convocat els catalans a una manifestació el 10 de juliol. Però l’article considera que ‘l’escàndol’ s’està amplificant per la proximitat de les eleccions.

De fet, ‘The Economist’ critica els partits catalans ‘nacionalistes i separatistes’ que, segons diu, ‘tradicionalment demanen el vot presentant-se com a víctimes del govern i els tribunals de Madrid’. El rotatiu britànic assegura que la població de Catalunya no anirà a les urnes pensant en l’Estatut. ‘Els polítics catalans podrien trobar els votants més preocupats pels impostos i els serveis públics que per la retallada del seu ja generós grau d’autonomia’, sentencia l’article.