Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Terra Mítica va contractar empreses que cobraven quatre cops més que el preu de mercat

El parc d’atraccions Terra Mítica, projectat a Benidorm quan Zaplana era alcalde de la ciutat i pagat amb diner públic valencià per ser venut a mans privades un cop va començar a donar beneficis, torna a cuejar amb detalls força sucosos sobre el procés de construcció del complex. Segons les declaracions de Miguel Navarro, el director general del parc temàtic durant la construcció, a les que ha tingut accés El País, van assignar-se obres a empreses que cobraven 4 vegades més que el preu de mercat per a una mateixa actuació.

Redacció
Redacció 03/10/2007

Miguel Navarro, director general de Terra Mítica del 1999 a 2001, fou un dels imputats a la causa per frau fiscal, estafa, falsificació de documents públics i alteració comptable que afecta Terra Mítica i una vintena d’empreses satèl·lits.

Navarro no pot justificar que es pagués fins a 4 cops més (3.478 pessetes el trasllat del m3 de terra vegetal, per exemple) a Altos del Carrichal quan la constructora Delta Agrícola pressupostava la mateixa actuació en 897 pessetes. Les actuacions d’aquest tipus es succeeixen, i el llavors director general no pot defensar-se i ho argumenta al·ludint al tarannà de la construcció.

La història de Terra Mítica és força descriptiva de la manera de fer dels especuladors valencians, capitanejats per una classe política, la popular, que no té vergonya a reconèixer que treballen en la política per enriquir-se, com va acceptar el mateix Zaplana fa uns anys. Precisament els terrenys on es construí Terra Mítica eren uns boscos frondosos, que casualment es cremaren -en dos incendis criminals mai aclarits- per, mesos més tard, ser requalificats degudament i així poder permetre el pilotasso del parc temàtic.

Construït en una zona sense aigua, va aconseguir tots els permisos i avals possibles del Govern espanyol, llavors popular, i acabat el projecte va rebre 6.000 milions de pessetes de l’Agència Valenciana de Turisme, vinculada directament a presidència de la Generalitat Valenciana, llavors controlada per Zaplana. En total Terra Mítica va empassar-se fins a 200.000 milions de les antigues pessetes del contribuent valencià, fins a declarar-se en suspensió de pagaments cinc anys després d’obrir. Però els que s’havien d’enriquir ja ho havien fet, i al País Valencià hi ha molts futurs pilotassos on sucar-hi pa… o clavar-hi queixalada.