Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023
Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023

Sarkozy i Royal s’enfrontaran a la segona volta francesa

|

- Publicitat -

Amb el 75% dels vots escrutats, el candidat conservador per la Unió per un Moviment Popular (UMP) Nicolas Sarkozy ha guanyat la primera volta amb el 30% dels vots i avantatja de cinc punts a la candidata socialista Ségolène Royal, que ha rebut el 25% del suport dels electors.

Publicitat

Complint tots els pronòstics, seran els dos candidats favorits els que s’enfrontaran el proper diumenge 6 de maig, en un cara a cara que es preveu molt igualat, ja que les enquestes d’aquesta setmana pronosticaven un repartiment 50%-50% dels vots a la segona volta. El candidat centrista François Bayrou ha estat tercer el 18% dels vots i el líder de l’ultradreta Jean-Marie Le Pen ha estat quart, amb una davallada significativa del nombre d’electors respecte el 2002.

En les seves primeres declaracions després de les eleccions, Sarkozy ha agraït el vot als més d’onze milions de francesos que li han fet costat: “Onze milions de francesos m’han dipositat la seva confiança, i faré tot el possible per estar a la seva alçada”, ha afirmat.

Les eleccions han registrat una participació del 80%, a tocar del rècord registrat fa més de quaranta anys, l’any 1965. Les cues als col·legis electorals han estat una constant durant la jornada electoral, històrica.

Les mobilitzacions de cara a la segona volta ja han començat, i els líders de l’esquerra Marie-George Buffet (del Partit Comunista francès), i Olivier Besançenot (de la Lliga Comunista Revolucionaria) ja s’han posicionat demanant el vot a Royal el 6 de maig. La incògnita continua essent el comportament a la segona volta dels set milions d’electors que han votat al partit centrista de Bayrou, i que poden fer decidir la balança cap a una banda o una altra.

Catalunya Nord

A la Catalunya Nord Nicolas Sarkozy de la UMP també ha estat el candidat més votat, amb el 32,19 per cent dels vots davant de la socialista Ségolène Royal que obté el 24,82 per cent dels sufragis. El líder del Front National, Jean Marie Le Pen, aconsegueix per un pèl el tercer lloc amb el 14,21 per cent dels vots mentre el centrista François Bayrou totalitza el 14,20 per cent dels sufragis.

Recordem que dels dos candidats que aspiren a presidir la República francesa només la socialista Ségolène Royal ha promès donar suport al català a la Catalunya Nord, tal com informàvem fa uns dies. D’altres, com el centrista Bayrou, també van respondre afirmativament a la demanda de la Bressola pel que fa al respecte a la llengua catalana a la Catalunya Nord.

Publicitat

Més notícies

Opinió

Editorial