Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

S’aproven els pressupostos generals de l’Estat per al 2008

Els pressupostos generals de l’estat per a l’any 2008 han superat aquest dimecres l’etapa de tramitació al Congrés un cop el govern espanyol ha obtingut suport a tots els capítols i a la majoria de les esmenes incorporades pels grups a la Comissió de Pressupostos. CiU i IU-ICV han aconseguit incorporar al text una seixantena d’esmenes cadascuna, mentre que ERC només quatre, una de les quals augmenta en 183 milions el fons d’Immigració, i el PSC ha sumat a la llei una altra esmena que destina 100 milions al tren de l’Aeroport. En el transcurs de la sessió, ERC i PP han criticat el PSOE per haver votat en contra de diverses esmenes aprovades en Comissió, i el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre ha mantingut un enfrontament amb el portaveu del PP Vicente Martínez Pujalte per una esmena que destinava més inversió a Rodalies de Catalunya a Sant Celoni.

Redacció
Redacció 15/11/2007

Un cop superat el tràmit al Congrés, els pressupostos es debatran ara al Senat, on la distància entre el PSOE i el PP és molt més estreta, i en què els grups intentaran recuperar part de les esmenes aprovades en Comissió que el PSOE ha aconseguit tombar aquest dimecres. Les votacions també han deixat veure l’equilibri de forces i els grups en què els socialistes s’han recolzat per fer prosperar els pressupostos. Tot i que ERC, CiU i ICV es posicionaven inicialment en contra dels pressupostos, CiU i ICV ha aconseguit introduir diverses esmenes al text, i ERC tan sols n’hi ha afegit quatre, una de les quals, la del fons d’Immigració, ha portat polèmica, perquè el PSOE l’ha utilitzat per eliminar la partida inicialment pressupostada, que destinava al fons 212 milions, 29 més que els que finalment hi aniran a parar.

Un cop finalitzada la votació el portaveu del PSOE Diego López Garrido ha volgut justificar l’actuació del seu grup assegurant que la pretensió d’ERC de doblar (a prop de 400 milions) el fons d’immigració era ‘inassumible’ pel PSOE, i que per això ha optat per ‘tornar a la situació inicial’ eliminant la partida que s’hi destinava. Garrido ha assegurat que al Senat el PSOE esmenarà la partida per afegir-hi 20 milions més perquè la partida torni a ser de més de 200 milions.

Les negociacions entre IU-ICV i el PSOE han permès incorporar a la llei de pressupostos diverses esmenes d’entre les què en destaca especialment una perquè les famílies monoparentals amb dos fills passin a tenir consideració de família nombrosa, un fet que comportarà una millora a l’hora de demanar ajudes, beques i subvencions. L’esmena suposa la introducció al text d’una disposició addicional de ‘protecció de les famílies nombroses’ que diu que l’executiu ‘durà a terme les modificacions oportunes’ per fer-ho possible.

En total, IU-ICV ha aconseguit l’aprovació de 60 esmenes per valor de 210 milions d’entre les que en destaquen dues de millora dels subsidis per a minusvàlids i pensions assistencials. A més, les esmenes d’ICV destinen 1 milió d’euros al Museu del Vi de Vilafranca del Penedès, i modifiquen la llei del Pla Hidrològic Nacional pel que fa a la Conca del Tordera.

En el transcurs de la votació en ple també s’ha produït un enfrontament entre el portaveu de CiU, Josep Sánchez-Llibre, i el del PP, Vicente Martínez Pujalte. En el seu to habitual, Pujalte ha recriminat que una esmena de CiU aprovada que dota de pressupost la construcció d’un aparcament en una estació de Renfe de Sant Celoni resti els diners del servei de Rodalies no regionalitzable. Segons Pujalte es tracta d’un ‘exemple de tramitació irresponsable’ dels pressupostos.

CiU, que manté el seu rebuig al conjunt dels pressupostos, ha incorporat a la Llei prop de 60 esmenes que sumen 70 milions d’euros d’entre les que destaca un increment de 17 milions d’euros en mòduls per a centres concertats, 18,3 milions per a centres d’investigació, i 12 per a programes de desenvolupament rural. També un increment del 12,4% de la pensió d’orfandat i una reducció de les cotitzacions dels autònomes en règim de pluriactivitat.

En aquest tram final de les negociacions, la Federació ha sumat a la llei 12 esmenes que se sumen a les integrades en Comissió. En el capítol de Foment, destaquen esmenes per destinar 400.000 euros a la variant de Valls de l’A-27; 300.000 euros a la variant de la Seu de la N-260; 300.000 euros a l’estació de l’Aldea; 200.000 euros per a un nou pas superior de la línia de tren Barcelona-Ripoll al municipi de Seva; i 200.000 euros per a un nou aparcament a l’estació de Renfe de Sant Celoni.

En cultura, les esmenes de CiU destinen 500.000 euros per a la rehabilitació de la masia medieval de Palau de Plegamans, i en el capítol de Seguretat Social, 1 milió per al nou edifici de la Tresoreria General d’Olot. En Sanitat i Consum, CiU incorpora a la llei una partida d’un milió d’euros per a L’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer de l’Hospital Clínic de Barcelona; i en Medi Ambient 600.000 euros al tram final de la Via Verda del Baix Ebre i a l’adequació d’estacions. A més, els PGE destinaran 500.000 euros a la signatura d’un conveni amb l’Ajuntament de Sallent en el marc del conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua per al tractament, canalització i transvasament d’aigües.

En Comissió, CiU va incorporar als pressupostos esmenes per incrementar en 17 milions la dotació dels Mòduls Econòmics de Distribució de Fons Públics dels que 4 aniran a parar a Catalunya. També 14 esmenes per a centres d’investigació per valor de 18,3 milions i 12 milions per a programes de desenvolupament rural sostenible. En Comissió, CiU també va incorporar una esmena de bonificació de quotes empresarials de Seguretat Social per reducció de sinistralitat laboral, i 15 esmenes per a finançar inversions culturals a Vic, Matadepera, Premià, Masquefa, Sant Celoni i Palau de Plegamans.