Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

S’aprova la llei de la nova Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb els vots dels socis de Govern i CiU

|

- Publicitat -

D’altra banda el PP i C’s han votat en contra de la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació. En primer lloc els populars han desestimat votar la nova llei perquè segons aquest grup parlamentari la voluntat de desgovernalitzar l’ens no és efectiva quan el president del CAC és l’encarregat d’escollir els possibles membres del Consell de Govern de la nova Corporació. El grup parlamentari de C’s ha rebutjat de ple la nova llei perquè no garanteix la independència i perquè s’exclou el castellà.

Aquesta llei ha estat elaborada per una ponència conjunta de tots els grups parlamentaris i va ser remesa al Consell Consultiu a petició del grup del PPC. El nou text fa una revisió de fons de la llei del 1983, de creació de l’ens de ràdio i televisió de Catalunya, amb l’objectiu d’adaptar-la als nous reptes tecnològics i socioculturals de prestació del servei públic del sector audiovisual.

Publicitat

Una de les principals novetats de la llei aprovada és que la nova corporació serà governada per un Consell de Govern de dotze membres, que elegirà el Parlament amb una majoria de dos terços després que els candidats hagin estat proposats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Després d’aquesta proposta, els candidats hauran de comparèixer en comissió a la cambra per ser sotmesos a l’examen públic pertinent. Així, els candidats ja no seran proposats pels diferents grups parlamentaris.

Els dotze membres en formaran part durant un període de sis anys, és a dir, un mandat superior a una legislatura. Una mesura que es pren amb la voluntat de despolititzar aquest organisme. El Parlament també elegirà per majoria de dos terços el president del Consell, d’entre els seus dotze membres.

La llei també planteja que la funció executiva de l’ens correspongui al director general, que haurà de ser nomenat pel Consell de Govern després d’una convocatòria pública entre professionals de competència i prestigi reconeguts. Així, també es vol donar compliment a la professionalització de l’ens.

També es crea el Consell Assessor de Continguts i Programació, integrat per vint-i-un membres nomenats pel Parlament entre persones de reconegut prestigi i que serà un òrgan assessor del Consell de Govern. El text aprovat aquest dimecres també regula el contracte programa, els principis generals de programació, el pressupost, els comitès d’empresa i professionals.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manel Tresserras ha valorat l’aprovació de la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals com una gran fita i ha destacat que en aquests moments a partir de l’aprovació parlamentària comença el gran repte ja que la ‘llei es farà bona o no tant bona amb la seva aplicació’.

Tresserras ha recordat que l’aprovació de la llei ‘ha costat molt de temps’ després del primer debat celebrat el mes de desembre de l’any 1999. Joan Manel Tresserras ha destacat ‘l’ampli consens’ al que s’ha arribat i ha recordat que el PP tot i votar en contra de la llei ‘li ha reconegut les virtuts’. Tresseras ha remarcat que espera que aquest consens que hi ha hagut avui en l’aprovació de la llei es mantingui en la seva aplicació per completar el ‘procés de desgovernalització’ que preveu. Els diputats que integren els tres partits que donen suport al Govern a més del grup parlamentari de CiU, han coincidit en la seva satisfacció per l’aprovació de la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El diputat del PSC, Joan Ferran ha destacat el ‘treball de la cambra’ elaborat entre tots els partits i ha recordat que l’anterior llei s’ha hagut de corregir i modificar a causa dels ‘espectaculars canvis tecnològics, l’excessiva vinculació dels mitjans amb el poder polític’, el fet que el pluralisme no estava del tot garantit i que la gestió econòmica havia portat a l’ens a un gran endeutament. Tot i això Ferran ha remarcat que en general ha sigut una ‘bona llei pel país’ que ha portat cap a la ‘normalització lingüística i cap al desenvolupament de la indústria del país’.

La diputada del grup parlamentari de CiU, Joana Ortega ha remarcat que la nova llei significa ‘posar al dia la legislació’ amb l’objectiu d’afrontar amb ‘eficàcia els nous reptes’ del país. Ortega ha explicat que ‘calia adaptar l’eina’ als nous temps i les preocupacions de CiU alhora de desenvolupar la llei han estat ‘l’impuls de l’ús social del català, consolidar un espai de comunicació català, donar suport a la indústria audiovisual catalana i finalment afavorir l’objectivitat, la pluralitat, la independència i la imparcialitat dels mitjans.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut