Edició 2704

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de desembre del 2025
Edició 2704

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de desembre del 2025

Sal, vuit anys després

|

- Publicitat -

El Xavier i la Dolors, un matrimoni de Gerri de la Sal, han recuperat l’ancestral ofici de saliner. Aquest hivern es van dedicar a recuperar 3 salines de la seva propietat amb la voluntat de tornar a produir sal. Amb l’arribada de la calor i les obres ja acabades, aquestos veïns de Gerri, han complert un dels seus desitjos, veure com una de les moltes salines de la localitat ha tornat a donar sal.

Publicitat

Ja n’han tret dos vegades i les previsions són que cada 3 o 4 dies extreguin entre 250 i 400 quilos de sal molla. La producció de sal a Gerri hi és gràcies a la font d’aigua salada que no ha deixat mai de brollar i es pensa que en època dels romans ja s’utilitzava.

Durant dècades la producció de sal va ser un dels motors econòmics de la localitat. A la dècada dels 60 va començar a deixar de ser un complement per a les famílies i les salines es van començar a abandonar i es va iniciar el seu declivi. Les riuades del 1982 van destruir una part important de les salines i els propietaris ja no les van tornar a rehabilitar. Fa uns 8 anys es va tancar l’última que funcionava.

En època d’esplendor de les salines, a Gerri de la Sal, en funcionaven unes 750 eres, 750 arcabotes i unes 230 tolles, i s’arribaven a produir anualment unes 1.500 tones de sal. Ara, pràcticament estan totes abandonades, però gràcies a la labor del Xavier i la Dolors de Casa Girallum de Gerri de la Sal, la població ha recuperat l’ancestral l’ofici de saliner i l’elaboració de sal, un ofici laboriós però molt ràpid.

L’aigua salada arriba del brollador i s’emmagatzema a la tolla, després passa a l’arcabota, on elimina les impureses i augmenta la concentració de sal i, per últim, cristal·litza a l’era on s’escombra la sal i es retira de la salina. Tot aquest procés, si fa bon temps, sol precisar entre 3 i 4 dies.

El Xavier i la Dolors diuen que poder tornar a veure tot el procés d’elaboració de la sal igual que com es feia antigament és una satisfacció personal i serà un complement pels turistes que vagin a Gerri a fer La Ruta de les Salines.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí