El Xavier i la Dolors, un matrimoni de Gerri de la Sal, han recuperat l’ancestral ofici de saliner. Aquest hivern es van dedicar a recuperar 3 salines de la seva propietat amb la voluntat de tornar a produir sal. Amb l’arribada de la calor i les obres ja acabades, aquestos veïns de Gerri, han complert un dels seus desitjos, veure com una de les moltes salines de la localitat ha tornat a donar sal.
Ja n’han tret dos vegades i les previsions són que cada 3 o 4 dies extreguin entre 250 i 400 quilos de sal molla. La producció de sal a Gerri hi és gràcies a la font d’aigua salada que no ha deixat mai de brollar i es pensa que en època dels romans ja s’utilitzava.
Durant dècades la producció de sal va ser un dels motors econòmics de la localitat. A la dècada dels 60 va començar a deixar de ser un complement per a les famílies i les salines es van començar a abandonar i es va iniciar el seu declivi. Les riuades del 1982 van destruir una part important de les salines i els propietaris ja no les van tornar a rehabilitar. Fa uns 8 anys es va tancar l’última que funcionava.
En època d’esplendor de les salines, a Gerri de la Sal, en funcionaven unes 750 eres, 750 arcabotes i unes 230 tolles, i s’arribaven a produir anualment unes 1.500 tones de sal. Ara, pràcticament estan totes abandonades, però gràcies a la labor del Xavier i la Dolors de Casa Girallum de Gerri de la Sal, la població ha recuperat l’ancestral l’ofici de saliner i l’elaboració de sal, un ofici laboriós però molt ràpid.
L’aigua salada arriba del brollador i s’emmagatzema a la tolla, després passa a l’arcabota, on elimina les impureses i augmenta la concentració de sal i, per últim, cristal·litza a l’era on s’escombra la sal i es retira de la salina. Tot aquest procés, si fa bon temps, sol precisar entre 3 i 4 dies.
El Xavier i la Dolors diuen que poder tornar a veure tot el procés d’elaboració de la sal igual que com es feia antigament és una satisfacció personal i serà un complement pels turistes que vagin a Gerri a fer La Ruta de les Salines.


