Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

S’inaugura ‘Tot Barceló’, l’exposició de l’estiu a Barcelona

|

- Publicitat -

Des del cor de Mallorca fins a París, passant per Nàpols, Mali o Barcelona, Miquel Barceló s’ha convertit en un dels pintors del país amb més reconeixement internacional. Partint de l’expressionisme, l’action painting, l’art conceptual i l’art brut, Barceló va saber trobar un estil personal tornant a un figurativisme més tradicional sense abandonar l’experimentació constant de tècniques i materials.

Jaume Reus, un dels comissaris de l’exposició, l’ha definit com un pintor rural i urbà que havent viscut en un entorn ‘d’animals i matèria’ ha estat capaç de traslladar-ho amb molta naturalitat i atractiu visual a la tela.

Publicitat

De fet, la inspiració a la natura és una constant en la seva trajectòria i es demostra no només en el contingut de les seves teles sinó en la qualitat matèrica de les mateixes. Barceló s’ha convertit doncs en un clàssic viu de la pintura contemporània catalana i l’exposició presentada aquest dimecres, un retrospectiva inèdita, així el consagra.

Doble exposició

Malgrat ser una retrospectiva, ambdós exposicions han defugit l’ordre cronològic i s’han estructurat temàticament per apropar l’espectador als temes que caracteritzen l’obra del pintor mallorquí.

Barceló abans de Barceló, s’aboca als inicis del pintor. La que compren des de l’any 1973 fins a la seva consagració al context internacional a la Documenta de Kassel de l’any 82. En aquesta mostra s’exhibeixen més d’un centenar d’obres, moltes d’inèdites, que anticipen molts dels trets característics de la trajectòria posterior de l’artista.

Estructurada en sis apartats, Bestiari, Vanitas, Poesía experimental, Llibres, Retrats i autoretrats i Elements del paisatge, la mostra apropa l’espectador al primer Barceló. Un Barceló que els comissaris, Jaume Reus i Maria Hevia, han definit com ‘ experimentador’ i ‘voraç’, que ‘anava a contracorrent’ en un moment en que a Catalunya predominava l’art conceptual.

L’exposició inclou, per exemple, la sèrie llibres amb que Barceló es va presentar l’any 81 a la Sala Metrònom de Barcelona i que no s’havien exhibit des d’aleshores.

L’altra exposició, ‘La solitude organisative‘, rep el nom d’un dels últims quadres pintats per Barceló i que representa un gran mico seriós. Segons el propi pintor, als seus inicis s’identificava, per la seva manera de pintar, amb un animal quadrípede com el gos però actualment s’apropa més a un espècimen bípede. Una evolució que constata el quadre i que representa figurativament el camí recorregut pel creador mallorquí fins a l’actualitat.

Aquest camí és precisament el que mostra l’exhibició. Amb 180 peces, algunes seleccionades pel propi pintor i d’altres procedents de la seva pròpia col·lecció particular, l’exposició convida a entrar en contacte amb la relació que el pintor ha desenvolupat amb la natura i la matèria i l’ús que en fa a la seva obra.

La retrospectiva es podrà veure del 15 de juliol al 26 de setembre al Santa Mònica i del 16 de juliol al 9 de gener al Caixafòrum i és la més gran feta sobre l’artista al país. És, per tant, un esdeveniment inèdit i gratuït que situa Barceló al centre de la tradició pictòrica contemporània.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut