Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

Ridao insta els partits nacionalistes a no pactar amb PP i PSOE si pretenen reformar la llei electoral i la Constitució

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Parlament i cap de llista al Congrés, Joan Ridao, ha fet aquest dissabte una crida als partits ‘regionalistes, nacionalistes i independentistes’ per vetar qualsevol acord amb el PSOE i el PP, ‘a menys que cadascun d’ells diguessin clarament que no pensen reformar la llei electoral ni reformar la Constitució’. Ridao ha dit que l’oferiment del Partit Popular als socialistes pretén ‘expulsar de la centralitat política partits com ERC, CiU o PNB’ i que la tendència dels dos partits amb més representació al Congrés és anar cap a un ‘bipartidisme institucional’.

Redacció 10/12/2007

Joan Ridao considera que la reforma que vol impulsar el PP i que podria comptar amb la complicitat dels socialistes té per objectiu ‘expulsar les forces polítiques dites minoritàries’ i ha anunciat que des d’ara mateix no s’arribarà a cap tipus d’acord amb el PSOE si no garanteix ‘el pluralisme i la representació política de milions de catalans’. Ha afegit que el ‘rumb bipartidista’ de les dues formacions ‘parteix d’un axioma fals com és la teòrica sobrerepresentació de les formacions que no són PSOE ni PP’.

El líder independentista ha advertit que una possible reforma constitucional seria ‘contraproduent’, ja que suposaria un pas enrere en la ‘descentralització política’ de l’estat espanyol ‘ja s’ha donat tot en matèria d’autogovern i plantejar ara una reforma de la Constitució no té credibilitat’. A més d’aquest ‘gest antidemocràtic’, Ridao denuncia que el sistema electoral espanyol no és en l’actualitat proporcional.

Ha explicat que si els vots es traduïssin en escons, Catalunya tindria set diputats més al Congrés de diputats –enlloc dels 47 actuals n’arribaria a tenir 54-, mentre que ‘feus’ populars i socialistes com són Castella i Lleó i Castella la Manxa, perdrien dotze i cinc representants, respectivament.

Reflexió sobre el ‘tripartit alternatiu’

Sobre un possible tripartit alternatiu format per Convergència i Unió, ERC i Iniciativa per Catalunya-Verds, Ridao assenyala que la proposta feta per Felip Puig ‘és difícil d’entendre’ si a la vegada la coalició nacionalista s’ha ofert al PSOE per pactar a Madrid a canvi d’arribar a la Generalitat. El portaveu parlamentari dels republicans considera que la proposta prové d’un partit que ha intentat ‘provincialitzar’ i ‘sucursalitzar’ Catalunya des de Madrid a canvi de recuperar el Govern.

Tot i així, Ridao ha admès que la postura d’ERC coincideix en part amb els convergents en la idea de que la pròxima legislatura ha d’estar marcada per un canvi d’actitud dels partits catalans, per tal de tractar amb ‘voluntat d’ampli consens’ temes com el finançament, les infraestructures o la llengua. Joan Ridao ha fet aquestes declaracions al Papiol, en la inauguració de la mostra itinerant ‘Lluís Companys i la seva època 1882-1940’.

L’exposició, impulsada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) està dividida en vuit àmbits, que van des de la política a les festes populars, passant per la postguerra o l’associacionisme. La mostra vol explicar de manera paral·lela la vida del president de la Generalitat afusellat per els franquistes i la societat catalana, amb un complet recull de documentació i fotografies procedents de diversos arxius i centres.

La gestió de Magdalena Álvarez ha ajudat a fomentar el sobiranisme català

Just una setmana després que centenars de milers de persones reclamessin a Barcelona el dret de Catalunya de decidir sobre les seves infraestructures, Joan Ridao ha afirmat que la gestió de la ministra de Foment Magdalena Álvarez, de l’Executiu actual i dels anteriors governs espanyols, han ajudat a què ciutadans que no es consideren independentistes, aspirin ara la plena sobirania. En aquest sentit, el portaveu d’ERC afirma que s’ha fet un ‘salt qualitatiu’ en aquestes aspiracions, perquè ara estan més associades a un sentit més ‘pràctic’ com són les infraestructures o el sistema de finançament.

Aquesta situació és diferent a la del principi de la transició quan el catalanisme i el sobiranisme ‘han tingut un caràcter cultural o lingüístic’ fins a la data. Mobilitzacions com la de l’1-D demostren, que ‘hi ha molta gent que expressa que Catalunya decideixi sobre temes fonamentals’ ha conclòs. D’aquesta manera, Ridao ha explicat el punt de vista d’ERC sobre la pregunta que el PP vol adreçar el pròxim dimecres al Congrés a la ministra de Foment. Els populars preguntaran si la mala gestió d’Álvarez està relacionat amb un enfortiment del sentiment independentista a Catalunya.