Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Revista Musical Catalana

La Revista Musical Catalana (que entre novembre de 1990 i abril de 2006 Catalunya Música/Revista Musical Catalana) és una publicació mensual en llengua catalana amb continguts referents a la música […]

Redacció
Redacció 03/11/2007

La Revista Musical Catalana (que entre novembre de 1990 i abril de 2006 Catalunya Música/Revista Musical Catalana) és una publicació mensual en llengua catalana amb continguts referents a la música clàssica en tota la seva extensió: música simfònica, coral i òpera –dedicant una especial atenció a la producció musical de compositors catalans–, i amb informacions sobre ballet, jazz, festivals musicals i música popular i tradicional. La informació es tradueix en reportatges, entrevistes, crítiques, articles i monogràfics especials a cada número, tot copsant l’actualitat musical a Catalunya i, eventualment, en altres focus d’interès rellevant per a la música clàssica. Tota la informació s’ofereix de manera entenedora per al gran públic lector.

La Revista compta amb un ampli ventall de col·laboradors, entre els quals hi figuren reconegudes firmes. També, la Revista esdevé una eina pedagògica molt important donat el caràcter de molts dels monogràfics publicats. Ara per ara, aquesta publicació és l’única del seu gènere en llengua catalana, i fins ara s’han publicat 275 números (a setembre de 2007).

Al llarg d’aquests anys, s’han publicat més de 280 entrevistes –a primeres figures del món de la música, tant a nivell nacional com internacional– i hi han escrit articles més de 500 col·laboradors.

L’any 1990 va rebre el Premi Nacional de Periodisme a la millor publicació periòdica temàtica, que atorga el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La Revista Musical Catalana neix l’any 1984 (hereva de la primera època de la Revista Musical Catalana, butlletí de l’Orfeó Català, que es publicà entre 1904 i 1936). Aquesta segona etapa (editada pel Consorci del Palau de la Música Catalana) donà pas a la tercera època al novembre de 1990 en associar-se amb l’emissora Catalunya Música, fins a l’abril de 2006. Desprès d’aquesta fructífera col·laboració que ha durat 16 anys, al maig de 2006 es recupera la capçalera original de Revista Musical Catalana, donant pas a la quarta època i a una nova imatge. L’any 2004 se celebrà el 20è aniversari de la publicació i es commemorà el centenari de la primera època. També, des de 2006, la Revista publica, en una separata indissociable de la resta, la revista de l’ESMUC.

Característiques tècniques

Director: Jaume Comellas
Director musical: Lluís Millet
Editor: Pere Artís
Coordinació Esmuc: Montserrat Urpí
Secretaria de redacció i maquetació: Teresa Martínez
Entitat editora: Consorci del Palau de la Música Catalana
Adreça: c/ Palau de la Música, 4-6 – 08003 Barcelona
Telèfon: 93 295 72 28 / Fax: 93 295 72 10
Correu-e: revista@palaumusica.org
Internet: www.palaumusica.org
Publicitat: Gestac (tel.: 646 46 84 38 – a/e: molist@gestac.org)
Tiratge: 2.000 exemplars
Difusió: 1.500 exemplars

Per a més informació sobre la revista i altres publicacions periòdiques en català us podeu adreçar a www.lesrevistes.cat