Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

RAC1, Icat FM i ‘La nit al dia’, guardonats amb els Premis Nacionals que atorga la Generalitat

|

- Publicitat -

Els Premis estan dotats cadascun amb 15.000 euros, excepte la menció honorífica, que no té assignació econòmica. Aquests guardons van ser creats l’any 1999 pel Departament de la Presidència amb motiu dels 75 anys del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya. Un any més tard, es va constituir el Premi Nacional d’Internet per la importància creixent d’aquest sector.

Enguany, el jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format pel director gerent de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Bosch; l’historiador i escriptor, Joan B. Culla; la directora general de Comunicació i Serveis de Difusió Audiovisuals del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Gemma Domènech; el periodista, Enric Frigola; el doctor en Ciències de la Informació, Josep Gifreu; el conseller del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Rafael Jorba; el doctor en Ciències de la Informació, Enric Marín; el director de l’Institut de la Comunicació de la UAB, Miquel de Moragas; el vicepresident del CAC, Jaume Serrats, i la rectora de la UOC, Imma Tubella.

Els guardonats

Publicitat

En la categoria de Radiodifusió, el jurat ha guardonat l’emissora RAC1 per haver-se ‘consolidat com la primera proposta de radiodifusió comercial del país amb èxit d’audiència, viabilitat econòmica i ús de la llengua catalana al 100%’, afavorint així l”enfortiment’ de l’espai català de comunicació des de la perspectiva de l’empresa privada. També ha manifestat que RAC1 ‘combina amb encert les funcions d’entreteniment i de servei públic, i ofereix continguts de qualitat contrastada i amb un estil propi que els distingeix de la resta de l’oferta radiofònica’.

En Premi Nacional de Televisió ha estat pel programa ‘La nit al dia’ de TV3. El jurat considera que s’ha convertit en un ‘informatiu de referència’ alhora que presenta uns ‘bons índexs d’audiència gràcies, en part, al format del programa, que afavoreix el tractament en profunditat dels temes seleccionats, a la riquesa de les entrevistes proposades i a la gran professionalitat demostrada per la periodista Mònica Terribas i tot el seu equip’.

En la categoria d’Internet, el premi ha estat pel web d’Icat FM, ‘una de les renovacions més encertades del paisatge comunicatiu català recent’. En aquest sentit, han valorat que ‘el nou disseny de Catalunya Cultura i, molt especialment, la seva irrupció a Internet, han permès a Icat FM guanyar en qualitat, diversitat i audiència’. Així, consideren que ‘l’aposta per Internet amplia els continguts oferts en el format tradicional de la freqüència modulada i multiplica l’oferta mitjançant tres nous canals de jazz, músiques del món i cançó cantada en català, valoritzant-la i rejovenint-la’.

El jurat ha guardonat Guifi.net amb el Premi Nacional de Telecomunicacions per ser ‘una xarxa de telecomunicacions oberta, de banda ampla i neutral, que, tot respectant els criteris marcats per la normativa vigent, assoleix prestacions d’alt nivell i a baix cost, i garanteix l’accés universal a la societat de la informació i la incorporació de serveis de valor afegit allà on és implantada’. El jurat ha ressaltat també que els 2.700 nodes de xarxa ja operatius, i el seu ritme de creixement arreu de Catalunya són una ‘contribució important a l’equilibri territorial, així com una bona forma d’afrontar l’escletxa digital’.

Menció d’honor: Francina Boris

El jurat ha acordat concedir una menció d’honor a la periodista Francina Boris per la seva dilatada trajectòria professional. Amb només catorze anys, va ser la primera veu femenina de Ràdio Girona, emissora que arribarà, l’any vinent, al 75è aniversari. Des de principis de la dècada dels quaranta va realitzar el programa ‘Nostra Dansa’, que també va presentar al llarg de 64 anys, i que, probablement, fou el primer programa que va utilitzar el català a la ràdio catalana de postguerra. Després, i fins a la seva jubilació als 87 anys, ha estat responsable de nombrosos programes, sempre en català, com ara ‘Què en sabem, de Catalunya’, o ‘D’ací, d’allà’, per on han passat les figures més rellevants del món de la literatura, la música i les arts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut