Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Purga de catalanistes a les llistes del PSC

Una dràstica renovació s’entreveu a les llistes del PSC per les properes eleccions que podrien jubilar algunes de les velles glòries del socialisme català. El mutisme del president de la Generalitat, José Montilla, han fet créixer les especulacions sobre els noms que conformaran el proper grup socialista al Parlament. Tot sembla indicar però que, segons el diari La Vanguardia, Montilla rebaixarà la quota catalanista a les properes llistes. D’aquesta manera, als descartats Ernest Maragall i Ferran Mascarell s’hi podrien unir Antoni Castells, que seria substituït per Laia Bonet, i Montserrat Tura que apareix en totes les enquestes per rellevar Jordi Hereu per ser alcaldable per Barcelona.

Redacció
Redacció 23/07/2010

El múscul catalanista del PSC es debilitarà a les properes llistes electorals de la formació. Això s’extreu aquest divendres del diari La Vanguardia que informa que José Montilla mourà més de la meitat del grup parlamentari socialista afectant, possiblement, alguns dels noms amb més pes dins del partit. És el cas del conseller d’economia Antoni Castells, que es veuria substituït per Laia Bonet, actual secretària del Govern. Castells, que ha manifestat aquesta setmana el seu desacord amb la submissió del PSC a Madrid, ha declarat al rotatiu del grup Godó que ‘quan sigui el moment, ja diré el que he de dir’.

Tampoc té clar el seu futur a les llistes, segons La Vanguardia, Montserrat Tura, actual titular de la cartera de Justícia i situada a l’ala més catalanista del socialisme català. Tura, com Castells, ha declarat que li hauria agradat que el PSC votés la proposta unitària dels partits catalans al Congrés. La consellera de Justícia entra en totes les enquestes per rellevar Jordi Hereu com a cap de llista a l’alcaldia de Barcelona després de les negatives enquestes publicades que donen la victòria, per primer cop, a Convergència i Unió. Tura i Castells es podrien unir, d’aquesta manera, a Ernest Maragall i Ferran Mascarell, que amb tota seguretat no entraran al grup parlamentari socialista a la propera legislatura. Maragall i Mascarell s’han posicionat també en els darrers anys com el corrent crític del PSC.

També és dubte Manuela de Madre que arrossega la fatiga crònica des de fa dues legislatures. En canvi, pugen el director de campanya, Jaume Collboni, així com Rocío M. Sempere, També resisteixen Miquel Iceta, Joaquim Nadal o Higini Clotas.

Silenci presidencial

El mutisme de Montilla en la confecció de les llistes socialistas està fent créixer el nerviosisme en el si del PSC. El president de la Generalitat no té cap pressa per tancar les llistes electorals i no serà fins passat l’estiu que desvelarà tots els dubtes que s’han creat en el seu partit.

Relacionats