Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Pujol assegura que la sentència sobre l’Estatut deixa als catalans ‘acorralats’

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, afirma que per sobre de tot se sent català, però que això no és incompatible amb la condició de ser espanyol. Tot i això, considera que si per ser espanyol ha de renunciar a ser català, llavors ‘es dóna de baixa’. Pujol feia d’aquesta manera referència al to que està prenent la política espanyola, que sembla encaminada, apunta, a replicar el model francès, amb una concepció de centralitat que afecta a nivells d’organització territorial o cultural entre d’altres. L’expresident ha fet aquestes declaracions en un acte de Caixa Sabadell on també ha criticat la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que segons diu fa que els catalans es sentin ‘acorralats’.

Redacció
Redacció 01/07/2010

‘Si per ser espanyol no es pot ser català, em dono de baixa’. Així de contundent s’ha mostrat Jordi Pujol davant la pregunta de si era independentista. Pujol ha assenyalat que per davant de tot és català, però que aquest sentiment no és incompatible amb d’altres com ara ser espanyol, sempre i quan per ser-ho no s’hagi de sacrificar la condició de catalanitat que sent.

Pujol ha analitzat el sistema organitzatiu de l’estat espanyol i ha dit que sembla que vulgui emmirallar-se amb l’Estat francès, amb un poder polític i una administració centralitzades i una homogeneïtat total que afecta a diferents nivells, com ara la llengua, la cultura o els sentiments de pertinença. ‘Si Espanya vol ser com França, jo no vull saber-ne res’, ha apuntat Pujol.

El que va ser President de la Generalitat durant 23 anys ha justificat la seva posició després de l’exercici de ‘desgast i humiliació’ que assegura que ha patit el poble català amb la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut, una retallada que ha fet que els catalans es sentin ‘acorralats’, ha dit.

El TC ‘no es mereix res’

‘El Tribunal Constitucional no es mereix res’, ha assenyalat Pujol, assegurant que el procés que es va seguir per elaborar el text, consensuar-lo entre les diferents formacions de les cambres catalana i espanyola, i posteriorment sent referendat pel poble, justifica la seva legitimitat, i ha denunciat el desencadenament d’una campanya anticatalana ferotge. ‘Cap diari estatal ha dir res a favor de l’Estatut’, ha indicat Pujol que ha afegit que els representants de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats no han tingut massa suport per part dels partits espanyols: ‘Ningú se’ls ha apropat per comentar la retallada’.

Tot i això no s’ha volgut posicionar respecte el text resultant després que li ‘hagin passat el ribot’, ha ironitzat. Només ha comentat que veu el futur d’aquest text amb pessimisme: ‘Hi ha tres possibles resultats, que acabi malament, molt malament o fatal’, ha afegit.

Catalunya compta amb molts actius per a reactivar-se

Amb tot ha assegurat que Catalunya compta amb molts actius per reactivar-se i ha considerat que en aquest moment ‘no hem de demanar caritat’ malgrat la problemàtica que suposa engegar negocis a Catalunya respecte altres punts de l’estat espanyol.

Per fer-ho assegura que cal un lideratge ferm, i ha dit que aquesta virtut que és present en alguns líders polítics catalans: ‘És complicat liderar un país quan un conseller del govern titlla el tripartit d’artefacte’, ha ironitzat l’ex president referint-se a les polèmiques declaracions que fa uns mesos va emetre el conseller d’Educació Ernest Maragall.

Pujol ha aprofitat l’ocasió per referir-se al llibre del President de la Generalitat, José Montilla, titulat ‘Catalanisme’, i on hi planteja una possible secessió de Catalunya respecte Espanya arran de les problemàtiques obertes. ‘El Montilla té l’obligació de dir això, i jo vull creure que ho sent’, diu Pujol, que també comprèn i dóna suport a què es puguin celebrar consultes sobre la independència de Catalunya ‘perquè si hi ha un sentiment s’ha de correspondre’.

L’expresident ha fet aquestes declaracions en el marc d’una conferència sobre Vicenç Vives a l’auditori de l’Obra Social de Caixa Sabadell. Aquest ha estat el darrer acte que l’entitat duu a terme sota aquest nom ja que a partir d’aquesta mitjanit passarà a denominar-se Unnim a tots els efectes.