Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Puigcercós dóna per mortes les vies autonomista i federalista i advoca per seguir ‘l’estela’ d’Escòcia

El secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest dimarts, Diada Nacional de Catalunya, que actualment ‘només hi ha dues opcions’ a Catalunya, que passen per ‘l’espanyolisme’ o ‘l’independentisme’. Puigcercós ha donat per mortes les vies de l’autonomisme o el federalisme, tot dient que la primera ‘ja no funciona perquè Catalunya està perdent el tren de les nacions d’Europa’ i la segona no és possible perquè ‘dos no es federen si un no vol’, i aquest és el cas, segons Puigcercós, de l’estat espanyol. El dirigent republicà també ha advocat per seguir ‘l’estela’ d’Escòcia o de Flandes i ‘posar-se a treballar’ per crear ‘espais de sobirania’.

Redacció
Redacció 12/09/2007

En el seu míting davant dels militants i simpatitzants d’ERC que aquest dimarts han anat a la manifestació convocada pel partit a Barcelona, Puigcercós ha dit que ara Mas i Maragall ‘sembla que volem fer un sol partit, però no diuen per a què’. ‘Molta gent d’aquest país ha obert els ulls’, ha assegurat, i que les dues opcions són ‘l’Espanya uniforme, mononacional’ o ‘la llibertat nacional dins d’Europa dels països catalans’.

Puigcercós ha dit tenir ‘molt de vent, però poca vela i poc vaixell per sortir de la tempesta’. Per això, ha demanat ‘picar pedra, crear espais de sobirania’ amb uns sindicats o una patronal que ‘donin la cara per la independència’. El secretari general d’ERC ha assegurat que Catalunya té ‘una estela a seguir’ en Escòcia i Flandes. De fet, ha remarcat que l’exemple d’Escòcia demostra que la independència és possible ‘dins de la UE’.

El secretari general d’ERC ha demanat ‘fer barca’, tot alertant que ‘durant els últims anys ja hem vist tot l’abecedari, de la A d’Aznar a la Z de Zapatero’. Puigcercós ha dit que, pel mig, hi ha ‘L de llibertat i la I d’independència’. El dirigent republicà, que en cap moment ha parlat de la data del 2014, proposada per Carod, sí ha dit que ‘podem forçar el referèndum’, tot dient que ‘no cal fer lleis’, perquè ‘quan hi ha una majoria clara, social, parlamentària i una hegemonia cultural i política, es pot aconseguir’.

A més, Puigcercós ha dit, sobre el partit Catalunya-EUA, que si els nord-americans ‘volen venir, jugarem si cal amb els alevins’.

Durant la manifestació també ha pres la paraula el portaveu parlamentari d’ERC i futur candidat d’ERC a les eleccions generals, Joan Ridao, que ha apostat per ‘incrementar espais de sobirania’ i ‘no només des de la política’, sinó ‘estrenyent complicitats amb la societat civil’. Ridao sí ha parlat explícitament del 2014 com a any per celebrar el referèndum, tot dient que ‘pot ser una data emblemàtica’ com el 2010 per Escòcia. Ridao ha situat l’horitzó de ‘dues legislatures’ per treballar per aquest objectiu.

Ridao també creu que ‘l’autonomisme està en retirada’ i que ‘l’únic objectiu possible és un estat propi’.

Per la seva banda, el portaveu de les JERC, Pere Aragonès, que ha dit que en un any s’ha ‘visualitzat’ la ‘farsa’ de l’Estatut ‘pactat per Mas i Zapatero’, ja que ‘ha canviat tot, però tot segueix igual’. Aragonès ha fet una crida a la ‘unitat’ per ‘construir una majoria social que guanyi el referèndum’.