Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Puigcercós constata que la creació d’un estat català independent és ‘l’únic camí realista i viable’

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha advertit aquest dilluns que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut és un ‘atac a la dignitat i a la llibertat’ dels catalans, a més d’una ‘estocada mortal’ a l’Estatut que fa que avui hi hagi més independentistes. Per Puigcercós, la la resolució demostra que la creació d’un estat català independent és ‘l’únic camí realista i viable’. El president d’ERC fa una crida a respondre de forma ‘unitària, serena i contundent’ al ‘xoc de legitimitats’ entre la voluntat popular catalana i la de 10 magistrats d’un TC ‘fortament desprestigiat’ i ‘camp de batalla’ dels interessos de PP i PSOE. Puigcercós també ha recordat que l’Estatu aprovat al Parlament de Catalunya ja va patir una primera retallada al Congrés espanyol i que ara, després d’una ‘segona retallada greu’ ha quedat clar que allò que vol una part significativa dels catalans no cap a la Constitució espanyola.

Redacció
Redacció 28/06/2010

Ara, la sentència del TC és per Puigcercós una ‘segona retallada greu’ de l’Estatut quer representa un clar ‘xoc de legitimitats’ entre la voluntat dels catalans i la de ’10 magistrats d’un alt tribunal fortament desprestigiat i convertit en camp de batalla dels interessos inconfessables dels grans partits espanyols’, en referència a PP i PSOE.

Allò que vol una part significativa dels catalans no cap a la Constitució espanyola

Pel líder d’ERC, el TC espanyol no només ha alterat l’Estatut, sinó que ‘ha modificat els termes d’un pacte polític i ha modificat unilateralment els límits del pacte autonòmic al marge d ela voluntat popular i de les instàncies polítiques’ representatives de Catalunya. ‘Ha quedat clar que allò que vol una part significativa dels catalans no cap a la Constitució’, ha reblat.

Per ell, la resolució que retalla l’Estatut demostra que la constitució d’un estat català dins la Unió Europea és ‘l’únic camí realista i viable’ per assolir la ‘plenitud nacional’. Per això, s’ha compromès a què ERC seguirà treballant per a configurar una majoria social que comparteixi la ‘necessitat i oportunitat’ de l’emancipació nacional. És més, ha considerat que ‘després de l’estocada mortal a l’Estatut de Catalunya, hi ha més catalans i catalanes convençuts que aquest és l’únic camí’.

Unitat, serenitat i contundència en la resposta

El líder dels republicans, ha alertat que aquests són ‘moments de gran transcendència’ que ‘demanen serenitat però també fermesa’ davant una sentència que és un ‘atac a la dignitat i llibertat de cadascun dels ciutadans de Catalunya, vinguin d’on vinguin i parlin la llengua que parlin’.

Per això ha fet una crida a articular una resposta ‘unitària i coherent’. De fet, ha insistit en què està ‘convençut’ que davant aquest ‘xoc de legitimitats’ i ‘en aquests moments decisius’, els partits catalanistes i la societat civil seran capaços de donar una ‘resposta unitària, serena i contundent d’acord amb el que el poble de Catalunya demana’. ‘ERC, el partit de Macià i Companys, es posa avui novament al servei de la causa de la democràcia i de la llibertat de Catalunya’, ha conclòs.

La compareixença de Puigcercós –que ja ha advertit que el TC ha certificat la inviabilitat de la via autonomista i que ara cal apostar per exercir el dret a decidir- l’han seguit des de la mateixa sala de premsa de la seu d’ERC el secretari general de la formació, Joan Ridao, la portaveu del partit al Parlament, Anna Simó, el líder del grup municipal d’ERC de Barcelona, Jordi Portabella i el portaveu nacional de les joventuts d’ERC, Gerard Coca, entre altres dirigents de la formació independentista.

L’executiva nacional d’ERC es reuneix de forma extraordinària aquest dimarts a partir de les 10h per avaluar la sentència i valorar l’escenari que s’obre a partir d’ara.