Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Puigcercós celebra que la independència de Catalunya respectarà ‘plenament’ la legalitat internacional

Arran de la sentència de la Cort Internacional de Justícia sobre el cas de Kosovo, el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha afirmat que ‘la independència de Catalunya és necessària econòmicament, políticament, culturalment i socialment’. I a més a més, ara tenim la cobertura jurídica internacional’. ‘El màxim òrgan judicial de l’ONU ha reconegut que la democràcia està per sobre del principi de la integritat territorial, i això és importantíssim per l’aprofundiment democràtic a tot el món’, ha afegit el líder republicà. ‘Crec que avui la democràcia ha fet un pas endavant’, ha puntualitzat Puigcercós, que ha recordat que el Tractat de Lisboa ‘avala els processos democràtics d’ampliació interna’.

Redacció
Redacció 22/07/2010

‘De fet, reconeix una doble legitimitat, la dels estats i, a més a més, la dels ciutadans’, ha assenyalat el president d’Esquerra. Atès que el principi democràtic és el fonamental de la Unió Europea, una decisió presa pels ciutadans no pot ser menystinguda per un estat membre. Així mateix, Puigcercós ha recordat que el dret a l’autodeterminació també està cobert per la Resolució 2625 de Nacions Unides, de 1970. ‘La legislació de l’ONU en autodeterminació no només afecta els països en processos de descolonització, sinó que també tots aquells on la representació política d’una comunitat és insuficient a l’interior d’un estat’, ha remarcat el líder republicà.

Per tot això, el president d’Esquerra ha demanat al govern espanyol que s’adeqüi als estàndards internacionals i que accepti les normes de joc democràtiques. ‘No pot ser que l’estat espanyol continuï entossudit a alinear-se amb països com Rússia, la Xina o Sèrbia, que no són precisament un exemple de respecte dels drets humans’, ha afirmat Puigcercós. En aquest sentit, el grup parlamentari d’Esquerra al Congrés dels Diputats presentarà aquest divendres una PNL demanant el reconeixement amb tot els seus efectes a la República de Kosovo.

Junqueras: ‘Aquesta onada de llibertat acabarà arribant a Catalunya’

Per la seva banda l’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dijous que la sentència sobre la legalitat de la independència de Kosovo ‘avala les legítimes aspiracions de Catalunya per assolir la seva llibertat’ i s’ha mostrat esperançat en què ‘aquesta onada de llibertat també acabarà arribant al nostre país’. Junqueras ha valorat ‘positiva’ la resolució del Tribunal Internacional de Justícia i ha destacat que és el dret internacional ‘el que ha de governar les relacions entre els pobles’. L’eurodiputat ha celebrat que el reconeixement de la independència de Kosovo és un acte d”imposició de la democràcia, que regeix la construcció dels estats i decideix com es governen’.